Luksusdråpene til nyttårsaften. Dette skiller de beste.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Vi har kjente Dom Perignon, Krug, Cristal og litt mer doldisaktige dråper som Taittinger og Henriot og andre. Alle kjenner jo Bollinger, men deres spesialcuveer er også et hakk opp fra de ellers så gode standardcuveene.

Mye av valget på topphyllen vil avhenge av hvilken smak man selv har og hva man skal bruke den til. Dette er viner som fortjener 100 prosent oppmerksomhet av dem som skal nyte dem, og derfor passer de godt tidlig på en nyttårsaften mens folk har ganer og sanser i fullt behold.

Dom Perignon

Dom Perignon er alltid en årgangschampagne. Siste årgang ute i polbutikkene er 2009, mens 2008 – som alle venter på – ligger og godgjør seg på bermen i flaskene. Mange har hørt navnet Dom Perignon, men ikke filosofert noe særlig over stilen fordi det er sjelden man drikker det. Men Dom er kjent for å være en forsiktig og elegant vin med god mineralitet, fremfor opulens og smakstrøkk. Det er salt og hav og flint og kritt. Det er imidlertid litt annerledes i 2009 som er en varmere og noe mer smakssvulmende årgang enn vanlig.

232101 Dom Perignon 2009
Champagne, Frankrike
Kr 1250,-
Karakter: 5
Poeng: 93

Rund, moden, steinfrukt, pære og fersken og modne stikkelsbær, god lengde, hvite blomster også på duft. Fet, nesten, og fyldig. Her er det brukt bare Grand Cru-druer. Noen har sammenlignet den med en hvit burgunder, og det er det faktisk et poeng i. Bare Chardonnay og Pinot Noir er brukt.

Roederer
Et kjekt «billigalternativ» er Roederer Brut Premier til kr 429,90, 91 poeng til den. Men toppvalget her er berømte Cristal. Som også er en årgangschampagne. Høyt elsket av russiske mafiosi og amerikanske rappere med caps og svære shorts og mye dingeldangel rundt halsen. Det er i hvert fall noe av imaget til denne vinen. Så skulle man kanskje tro at Cristal er vulgær og svær, men det er den ikke. Det er en litt kraftig plugg, ja,

6200901 Roederer Cristal 2009
Champagne, Frankrike
Kr 1790,-
Karakter: 6-
Poeng: 95

I likhet med Dom Perignon er også siste tilgjengelige versjon den varme 2009-årgangen. Men den unngår å bli plump gjennom noen av vinmakingsteknikkene. Malolaktisk annengangsgjæring er unngått for en stor del, for at den skal være litt skarpere og aromafokusert. Vinen er allikvel rik, med blomsterduft og kalk i underkant. Den har nerve. Smaken er kontant med pur frukt i fersken/epleretning. Veldig lang finish.

Krug

Bare Krug er Krug, kan man si. Kvaliteten på dette huset merkes klart gjennom deres Grande Cuvee, som har en flott «dobbeltsmak». På den ene siden med krydret og energisk duft og smak. På den andre siden en flott syre. I likhet med Cristal prøver man å unngå malolaktisk gjæring. I tillegg gjøres førstegangsgjæringen i eikefat for å få en litt kontrollert oksidasjon. Krug har bobleviner i alle kategorier, bortsett fra de billige. Grande Cuvee starter på 1500 kroner og går oppover til svimlende beløp.

354501 Krug Grande Cuvee
Champagne, Frankrike
Kr 1499,-
Karakter: 6
Poeng: 94

Rødt epleskall og mye krydder på duft, i smaken veldig maskulin og mørkbærsfruktig. Også gule elementer. Veldig konsentrasjon og endel fatkrydder, kombinert med lynende syre i underkant. Fatgjæring, men ikke malolaktisk gjæring, har skapt denne flerdimensjonaliteten. Toppvin i sin klasse.