Når du trenger en skreivin

Det er nok ikke mange som tenker på Pinotage som en torske- eller kyllingvin. Men en produsent i Sør-Afrika bruker...

Det er ikke direkte stygt i Sør-Afrikas vinmarker. Dette er planter foran Helderberg i Kapp-provinsen. Foto: The Winery og Good Hope.

Det er nok ikke mange som tenker på Pinotage som en torske- eller kyllingvin. Men en produsent i Sør-Afrika bruker karbonisk maserasjon og får til en variant som passer.

 

Ukens vin: The Winery of Good Hope Pinotage 2019, Sør-Afrika.

 Det er ikke den beste Pinotagen på markedet.  Heller ikke den aller billigste. Men den er billig. Og den er bra til dette formålet. Fra The Winery of Good Hope.

Pinotage er på mange måter en omstridt drue. Det er den eneste «innfødte» druen i Sør-Afrika, satt sammen av Cinsault og Pinot Noir en gang på 1920-tallet, men kommersialisert først på 1960-tallet. Noen av variantene blir tunge og svære og i verste tilfeller gummiaktige på duften. Planten er utsatt for såkalt «leaf virus» og det gir noen odde odører innimellom.

Kanonkop i Stellenbosch er Pinotage-mesteren fremfor alle. Den gamle vinmakeren der, Abrie Beslaar sin variant – som nå også er på Polet – er også strålende. Men de koster en slant og er tyngre saker som går til kjøtt og kjøttstuinger og lignende. Og de passer utmerket på denne årstiden.

Men da The Winery of Good Hope – som har vinmarker bak Helderberg-fjellet i Stellenbosch og Swartland – skulle lage Pinotage, valgte man helklasefermentering. Som gir en veldig fruktig, råbærsfruktig – nesten – duft og smak. Lite tanniner. Stor saftighet. Litt Beaujolais Nouveau i stilen. Men med mye mer dybde og klassisk vinsmak.

Det er veldig kjekt å ha som smaksprofil til lettere mat slik som skrei og kylling uten så mye tilbehør.

Denne produsenten har gjort som flere andre moderne vinerier i Sør-Afrika: Å ha sosiale programmer for arbeiderne, som stort sett er svarte sørafrikanere i et land med skyhøy ledighet.

 

Moderne og fresk Pinotage. Foto: Vinmonopolet.

11021401 The Winery of Good Hope Pinotage 2019
Coastal region, Sør-Afrika.
 
150,– kr (basis)
83 poeng (terningkast 5)

Mye godt å si om denne. En ganske elegant Pinotage med moden bærsmak, kanskje mest i rødbærsretning. Et fyldig, litt krydret midtparti og lakris som henger i sent i finish. Litt karbonisk maserasjon, noe som bringer tanken hen på Beaujolais Nouveau. Torsk- og kyllingvin. Passer til: Pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat, lam og sau. 
Importør: Unico Real Wines AS