Pouilly-Fuissé? Det lure burgundervalget

Hva trenger vi egentlig fra en god, hvit burgunder? Jo, kompleksitet, balanse, innslag av mineraler og passe med fatpreg. Og...

Slik ser den ut, flasken fra Château-Fuissé. Som nå har fått tilnavnet Tête de Cuvée. Foto: Geir Salvesen

Hva trenger vi egentlig fra en god, hvit burgunder? Jo, kompleksitet, balanse, innslag av mineraler og passe med fatpreg. Og helst en grei prislapp. Det siste er mer problematisk, men Pouilly-Fuissé Tête de Cuvée 2018 fra Château-Fuissé leverer på alle områdene.

Ukens vin: Pouilly-Fuissé Tête de Cuvée 2018, Château-Fuissé, Bourgogne.

I september i år fikk Bourgogne sine første nye Premier Cru-utnevnelser siden 1943. Det var Pouilly-Fuissé i det sørlige Bourgogne som for første gang i historien rykket et hakk oppover på kvalitetsklassifikasjonen i Frankrike.

Det er litt pussig med Pouilly-Fuissé. Det er et område mange har hørt om, men kanskje ikke har drukket noe særlig av. Hvis du drar til USA en gang, når det blir mulig, vil du få greie på at Pouilly-Fuissé er et så kjent navn der borte, at man nesten kan si at det er en ukjent kjendis. Hvorfor den selger så bra der, og spesielt fra Château-Fuisse, er at den er «big and bold» for amerikanerne, med et tydelig «in your face» fatpreg, men at den ikke er helt «over the hill» med eikepreget for europeere. Og at vi her finner det Bourgogne skal levere, nemlig jordmonnspreg. Terroir, på nynorsk-fransk.

Slik ser det ut rundt Château-Fuissé med vinmarken Le Clos i forgrunnen. Den er Premier Cru fra i år av. Foto: Produsenten.

Akkurat terroir-preget i denne vinen er såpass bra og interessant at jeg mener det holder opp mot mange andre og mer berømte og adskillig dyrere varianter nordpå fra Meursault og Chassagne-Montrachet, Puligny, og hva de nå heter. Eiendommen til Château-Fuissé kan skilte med 100 hektar vinmark, fra mange mindre vinmarker, 40 i tallet. De har delvis forskjellig jordsmonn, noen har kalkstein (mesteparten), andre har mer leire og skifer. Terroir-preget melder seg i viner i mange former. Her får du litt saltaktig, bare svakt, preg. Pluss nøytral frukt i retning fersken og moden steinfrukt. Og altså et flerdimensjonalt smaksbilde. Det man også kan kalle kompleksitet. Pouilly-Fuissé er faktisk det området med mest variasjon i grunnforholdene i Bourgogne.

Det er også litt varmere her enn lengre nord, og det tilfører vinene mer moden fruktighet.

Vinmarken ligger altså i det sørlige Bourgogne, ikke langt unna den større byen Mâcon. Når vinprisene har skutt sånn i været lengre nordpå og latt selv intetsigende, endimensjonale og kraftig overeikede viner (noe som skjuler alle manglene) få vanvittige priser, er det godt at Mâcon og omegn (Mâconnais, på fransk) fortsatt finnes. Ofte når jeg er på restaurant og skal ha en hvit burgunder, pleier jeg ofte å unngå prisbombene nordfra som ofte skuffer. Det må jeg si. Jeg tar en Mâcon. Mâcon-Verzé, Viré-Clessé, Saint-Véran, osv. Eller en Pouilly-Fuissé. Ikke fordi en ekte Chevalier-Montrachet nordfra ikke er bedre, men fordi Mâconnais-vinene leverer så mye for pengene. Det er jo den følelsen som de fleste er på jakt etter i det daglige. Så kan vi heller smelle til med en kvalitetsmessig højdare når vi har lyst og råd og spandérbuksene sitter på.

Dette kartet over områdene rundt Mâcon viser nye Premier Cru-områder i gult. Illustrasjon: Vins de Bourgogne.

En annen grunn til å kikke på Pouilly-Fuissé, som er et underområde under Mâconnais, er at området har lyktes i å få noen viner opp i Premier Cru-status. Det skjedde fra dette året av etter mer enn ti år med prosesser frem og tilbake, og kom etter en blindsmaking av i alt 217 lieux-dits. Det skjedde faktisk så sent som i september i år. September 2020. Fra og med denne årgangen, 2020-årgangen, kan 22 utvalgte appellasjoner kalle seg Premier Cru. De er spredt over fire kommuner som bare produserer Chardonnay-baserte hvitviner. Kommunene er: Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly and Vergisson.

Chaintré:

  • Le Clos de Monsieur Noly
  • Les Chevrières
  • Aux Quarts
  • Le Clos Reyssier

Fuissé:

  • Le Clos
  • Les Brulés
  • Les Ménétrières
  • Les Reisses
  • Les Vignes Blanches
  • Les Perrières
  • Vers Cras

Solutré-Pouilly:

  • La Frérie
  • Le Clos de Solutré
  • Au Vignerais
  • En Servy
  • Aux Bouthières
  • Aux Chailloux
  • Pouilly
  • Vers Cras

Vergisson:

  • Les Crays
  • La Maréchaude
  • Sur la Roche
  • En France

Reisetips:

Mange vil nok ta turen til de sentrale delene av Bourgogne først for å se de berømte vingårdene og markene. Men når man har gjort det, er området rundt Pouilly-Fuisse og jeg vil også ta med Beaujolais, en herlig og rolig affære å besøke. Solutré-klippen kneiser som et landemerke like i nærheten av Pouilly-Fuissé. Et par dager sørpå er da absolutt å anbefale.

897401 Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cru 2018, Burgund, Frankrike Distinkt, konsentrert og nesten litt saltaktig vin med plomme, fersken og eple i frukten, fat som kan merkes, men som allikevel er pent smeltet sammen med frukten. God lengde. Harmonisk og ganske så kompleks i stilen. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, ost. 319,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Rebel Agency AS