Rocka vin fra nord i sør

På en skala fra 1 til 10 – hvor eksperimentell er du? Hvor nyhetslysten er du etter å se og...
Skurfberg ligger like i nærheten av de flotte Cederbergfjellene. Foto: Geir Salvesen

Skurfberg ligger like i nærheten av de flotte Cederbergfjellene. Foto: Geir Salvesen

På en skala fra 1 til 10 – hvor eksperimentell er du? Hvor nyhetslysten er du etter å se og smake det som er i grenselandet? Hvis du er over gjennomsnittet, vil du trolig ha glede av to spesialviner fra den nordre delen av Kapp-provinsen i Sør-Afrika.

 

Ukens vin: Fram White, Citrusdal Mountains, Olifantsriver.

De fleste som har smakt viner fra Sør-Afrika kjenner til navn som Stellenbosch, Paarl, trolig Franschhoek og Constantia. Men hva med Citrusdal og Skurfberg? Kjør tre timer direkte nordover fra Cape Town og inne i starten av fjellene, ligger byen og området Citrusdal. Ca 5000 innbyggere bor det der, stort sett beskjeftiget med appelsinproduksjon. Og druer. Og vinmarken/fjellet Skurfberg lenger nord mot byen Clanwilliam. Disse navnene er nå gjort kjent av blant andre kvalitets-generatoren i sørafrikansk vindyrking – Eben Sadie.

Altså – inn fra kysten – like nordvest for byen Clanwilliam som er inngangsporten til de fantastiske Cederberg-fjellene, finner vi Skurfberg. Skurfberg består bare av tre forskjellige druedyrkere som dyrker frukt fra 35-60 år gamle buskvinstokker på et rødt og svært jernholdig, sandaktig jordsmonn. Selv erfarne dyrkere lurer på hvorfor vinene herfra smaker så godt.

 

Her er et kjekt oversiktskart som viser områdene nordpå med Piekenierskloof, Skurfberg og Clanwilliam som stedsnavn.

Her er et kjekt oversiktskart som viser områdene nordpå med Piekenierskloof, Skurfberg og Clanwilliam som stedsnavn.

 

Eben Sadie, som er den store kongen blant den nye generasjonens vindyrkere, har en rendyrket Skurfberg Chenin Blanc i sin portefølje. De få kassene som blir allokert til Norge, blir revet ut på kort tid.

Piekenierskloof er et noe større vinområde, oppe i noen myke fjellskråninger sør for Citrusdal og like før man kommer ned på de vide kornslettene som etter mils vei fører en sørover til Cape Town. Her er Chenin Blanc og Grenache to av de beste valgene. Også Palomino, som spanjolene lager Sherry av i Andalucia, er ganske godt tilgjengelig her.

Piekenierskloof er det desidert mest kjente vinområdet, kanskje mer kjent enn Cederberg ettersom Cederberg omtrent bare har Niewoudt-familiens vingårder å by på mens Piekenierskloof har mange flere.

Palomino, Chenin Blanc – og Pinotage er noen av de få druene herfra.

 

Gamle buskvinstokker nær de ville Cederberg-fjellene. Foto: Wines of South Africa

Gamle buskvinstokker nær de ville Cederberg-fjellene. Foto: Wines of South Africa

Thinus Krüger

Pinotage er ikke særlig vanlig i dette strøket av landet. Stellenbosch er regnet som det beste stedet for Pinotage. Men Thinus Krüger, som står bak Fram wines (oppkalt etter Roald Amundsens polarskip) har fått mye ut av druene herfra. Denne unge karen er full av tiltakslyst og har en utmerket og rimelig Chardonnay fra kalksteinsgrunnen i Robertson Valley, nordøst for Cape-Town. Han kaller prosjektet sitt for Wines of Exploration.

Men han har også prøvd seg på Pinotage fra Citrusdal-området. Vinmonopolet hadde jo Pinotage som ett av satsingsområdene i julislippet. Det traff ikke helt spikeren på hodet, men her er det i hvert fall en spesiell Pinotage som kan passe fint til kjøligere sommerkvelder og grillmat.

 

10602401 Fram White (uten årgang)
Citrusdal Mountains
Olifantsriver.
Kr 199,-
Karakter: 6, 86 poeng

En miks av to årganger, 2016 og 2017, laget på Palomino-druer for det meste. Samme som i Andalucia i Spania. Og samme som Eben Sadies Skurfberg. Druene herfra kommer fra Skurfberg, som også er ganske kystnært. Nøtter, oliven og kjeksaktige innslag i denne fine vinen.
Passer til: Hvitt kjøtt, fisk.

Vinarius AS

 

 

10626601 Fram Pinotage 2016
Citrusdal, Olifantsriver
Sør-Afrika.
Kr 260,-
Karakter: 5, 86 poeng

Tett, konsentrert, plommesøt frukt med moderate og utviklede taniner. Passer til: Kjøttretter, grillmat. (Druene kommer egentlig fra et område nordvest for Clanwilliam, Skurfberg)

Vinarius AS