Vår og vekst i glasset med NZ-Sauvignon Blanc

Vi tenker som regel på Sancerre og Pouilly Fumé når vi hører om Sauvignon Blanc-druen. I Frankrike når den smakstoppen,...

Det var Cloudy Bay som var først ute som kvalitetslokomotiv for Sauvignon Blanc fra Marlborough. Men nå har mange andre kommet etter. Foto: Geir Salvesen

Ukens vin: Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2017, Marlborough, New Zealand.

Mange har et elsk/hat-forhold til Sauvignon Blanc. For noen – spesielt for dem som liker modne, søtere vinstiler – er noen av de grønne elementene i Sauvignon Blanc – heretter forkortet til SB – knapt til å holde ut. En ting er at SB kan dufte av hvite vårblomster, konvaller, stikkelsbær og gress. Men noen av de spisse, grønne aromaene – slik som i grønn paprika – har mange større problemer med. Det er først i de siste årene at man har greid å identifisere noen av de grønne, vegetale aromaene i noen druetyper, også i røde druetyper. Og felles for dem er at de tilhører «Bordeaux-familien». Det er mye av det i Cabernet Sauvignon, Carmenère, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc…

Her er det en god nettartikkel om dette:

De grønne aromaene tilhører en gruppe som blir kalt methoxypyrazine – populært forkortet til pyraziner. De kan minne om stilklukt til tomatplanter, umoden paprika og muligens kattepiss, hvis det er spesielt stramt. Det pussige er at to viner med likt pyrazin-innhold ikke trenger å lukte like stramt og vegetalt. Vinmakerne kan endre på dette ved beskjæring og bladfjerning.

Kart over New Zealand
med de to hovedøyene.

Også noen New Zealand-viner har mer intenst pyrazinpreg enn andre. Men ukens vin derfra ligger litt mer i den avslepne gaten. Den kommer fra Marlborough på sørøya – som er blitt hovedsenteret for krisp SB fra dette flotte landet så langt unna Norge som man nesten kan komme.

Pussig å tenke på at de første vinstokkene ble plantet så sent som i 1979 og SB er nå blitt den mestplantede vinstokken i landet.

Er det en forskjell på nordøya og sørøya? Ja, det er det.

Nordøya: Varmere klima gir mer modne og rike vinstiler med melon og steinfrukt som hovedelementer.

Sørøya: Kjøligere klima og vekstforhold gir høyere syre, mer friskhet, grønnere elementer. Men også slike duftelementer som man ikke skulle forvente seg: Tropiske elementer med litt syrlig tropefrukt, pasjonsfrukt, f. eks, i tillegg til stikkelsbær og gress og vegetale innslag.

1498501 Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2017
Marlborough, New Zealand
Kr 174,90,
Karakter: 5+, Poeng: 85.
Importør: Treasure Wine Estates Norway

Litt tropisk på duft, kald kiwi, så kommer det en mer syrestram, fransk tolkning av Sauvignon Blanc-druen. Veldig pen vin, det, litt Sancerre-stil med litchi i tillegg. Syrlig ananas. 8 g naturlig syre gir aromatisk spenst og lengde. Middels fyldig. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, aperitif. Basisutvalget.