Vin ved verdens ende

Nei, det er ikke vin på Nordpolen eller Grønland. Ellers er det forbløffende hvor det egentlig dyrkes druer og lages...

Det er nesten ikke til å tro! På småøyer i bakgrunnen dyrkes det faktisk vindruer, på Rangiroa i Tuamotu-arkipelet i Tathiti. Eller Fransk Polynesia, som det også kalles. Foto: Geir Salvesen

Nei, det er ikke vin på Nordpolen eller Grønland. Ellers er det forbløffende hvor det egentlig dyrkes druer og lages vin. Hva med Tahiti, Bali og Cederberg-fjellene i Sør-Afrika oppover mot Namibia? Joda. Arizona, også. Til og med i Lier!

Ukens vin: Cederberg Shiraz

Det er pussig hvordan druen og den gjærede saften av den, som også kalles vin, har erobret mange steder i verden fra vinkulturens spede begynnelse i Georgia og Armenia. Vi kjenner jo godt til de berømte og vante stedene i Frankrike, Italia, Spania, etc, etc. Noen har også smakt viner fra Salta i Argentina fra vinstokker som vokser på rundt 2500 meters høyde. Men hvor er ytterkantene?  Det er egentlig ikke skal være mulig. Her vil nok de fleste være enig i at Tahiti med sine små, palmebestrødde Motu’er, er et umulig sted for vinprosjekt.

Vinmarksarbeidere på Tahiti. Foto: Geir Salvesen

Det er ikke riktig. Domaine Dominique Auroy lager vin av to årlige drueavlinger på Rangiroa-atollen i Tuamotuarkipelet. På druekloner som er spesialdesignet for å tåle tropisk klima og hyppige regnskyll uten å råtne. Hvis du studerer bildet av karen som fører båten – og ser noen øyer ‘Motu’er – i bakgrunnen, så er de en del av Rangiroa-atollen og vinmarkene ligger på noen øyer ikke langt unna. Terroiret er hvit korallsand, noe som faktisk merkes i vinen også. Det begynner å bli noen år siden jeg var der, men produksjonen foregår fortsatt. Hvordan de smaker? Jo, litt som korallsand….

Lokal mat hører med, og på den mest populære strandrestauranten på Bora Bora får man godsaker fra havet og lokaldyrkede grønnsaker. Foto: Geir Salvesen

Bali

Bali? Det var tre vinprodusenter der da jeg besøkte siste gang. Det er det faktisk fortsatt. Jeg var hos to av dem. Hatten Wines, som ligger øst for Kuta, får frukt fra nordkysten, og er den viktigste .. Neida, ikke ideelt, men det muslimske lederskapet i Indonesia har innført kraftig importtoll på alkohol, og derfor lønner det seg å prøve. Vinene er passable, men ikke mer.

Arizona?

Den gamle gullgraverbyen Jerome oppe i fjellene nord 2,5 timers kjøretur nord for nordenden av Phoenix har vinbar med lokale produkter som er produsert i det karrige og tørre landskapet rundt om. Fem vinprodusenter holder til der, men Arizona har mange flere enn det. Du bør besøke Jerome Winery på en dag du ellers ville ha beundret de røde, hellige fjellklippene rundt landsbyen Sedona noe lengre nord. Det er en salig miks av druetyper, alt fra italienske, til spanske og til franske. Hvordan de smaker? Jo, litt varme i stilen er de, men det er vin. Prisen er imidlertid ganske høy.

Arizona forbindes mer med Det ville vesten enn med vin. Her er et bilde fra en «filmkulisse» i nærheten av Tucson. Foto: Geir Salvesen

 

Dette er etiketten til Jeroma Winery og deres spansk-inspirerte Graciano-vin. Foto: Geir Salvesen

Cederberg-fjellene?

Cederberg Wines

Mens det hverken er viner fra Bali, Tahiti eller Arizona å få kjøpt i Norge er det en virkelig utpost på verdenskartet som er representert i bestillingsutvalget. Cederberg Winery. Ca 300 kilometer nord fra Cape Town, i retning Clanwilliam og Namibia. Det er egentlig helt vilt hvordan det ser ut der. En smal grusvei, noen steder så vidt kjørbar, i ville fjell, der veien i dalbunnen – sammen med vinstokkene – ligger på rundt 800 meters høyde over havet. Helst burde du hatt en firehjulstrekker. Den smale grusveien er nærmest vasket bort her og der. Men sannelig om det ikke lages vin. Om vinteren er det snø på fjelltoppene.

Slik ser det ut i Cederberg-fjellene i Sør-Afrika. Veien er den lille grusstripen du ser nederst til høyre på bildet. Foto: Geir Salvesen

 

En av vinmarkene til Cederberg Wines. Midt ute blant ville fjell i høylandet i Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen

811901 Cederberg Shiraz 2017
Western Cape, Sør-Afrika
449,90 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 6)
Tydelig rød mot fiolett på farge, duft av pepper og klar rødbærsfrukt, heftig med alkohol – 14,5 volumprosent, men den gjemmer seg bak en solid friskhet og bra syre. Mye pepper i midtpartiet, heftig og konsentrert, endel fat kan spores, ørlite vanilje også, men fint integrert. En av de beste Shiraz-vinene fra Sør-Afrika. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and.
Great Grape Norge AS

 

Norge. Ditt nærmeste vinland?

Artikkelforfatter Geir Salvesen (t.v.) og fruktdyrker Marius Egge foran snart innhøstningsmodne druer. Foto: Gunnhild Bjørnsti.

Marius Egge i Lier er en foretaksom mann. Han er fruktbonde, brennevinsmaker, cidermaker, og vinmaker. Nå har han plantet flere hektar med Pinot Nor, som om få år vil gi avkastning og forhåpentlig moden nok frukt. På bildet er det hvite Solaris-druer som nå begynner å få noen år på nakken, som snart er klar for innhøsting.

Det må nok adskillig mer oppvarming til før Norge får noen vinproduksjon av betydning, men noen har altså startet.