Drikke til pinnekjøtt

I denne artikkelserien skriver jeg om valg av drikke til mat sammen med noen gode tilberedningstips. Denne gangen om julemat....
Bildet viser pinnekjøtt ferdig tilberedt

I denne artikkelserien skriver jeg om valg av drikke til mat sammen med noen gode tilberedningstips. Denne gangen om julemat.

Øl og akevitt er tradisjonelt følge til mange av de norske tradisjonelle julerettene.

Det er slett ikke så dumt, da det er fet mat hvor høy alkohol bidrar til å rense fettet fra munnhulen og smaksløkene blir klare for å ta imot neste munnfull av den smakfulle maten. Mørkt humlerikt øl vil ta opp i seg aromaene fra røkt pinnekjøtt samtidig som humlen bidrar til ensymproduksjon for fordøyelsen av kjøttet på samme måte som tanniner i vin.  Da vi i dette forumet er mest opptatt av vin, skal jeg ikke gå dypere inn på øl og mat.

Pinnekjøtt og ribbe er jo i utgangspunktet samme stykningsdel fra to ulike dyr.  Det de har felles er at det er kjøtt som er godt marmorert med fett.

Røkt pinnekjøtt er en kraftig rett som preges av røkaroma og den litt jordlige smaken av får. Da må vi finne en vin som har litt av disse aromaene. Det høye fettinnholdet gjør at vinene i tillegg må være syrefrisk. Tanniner er også en viktig faktor som vi er ute etter med mørkt kjøtt. Så langt beskriver vi en rødvin. Kålrabistappe er det tilbehøret som gir denne retten en balanse på tallerkenen og gjør at dette smaker himmelsk. Rødvin og kål gir ingen god smakskombinasjon, dessverre.

Da må vi heller gå for en hvitvin. En eiket Chardonnay, gjerne en fruktig fra Macon vil fungere greit da de har litt tanniner og jordlige aromaer og frisk syre, men passer bedre til urøkt pinnekjøtt, da tyngdebalansen er vanskelig å oppnå med det røkte kjøttet.  Musserende vin som har litt lagringspreg fungerer bra til røkt pinnekjøtt, eller en Riesling med litt restsødme. Oransjevin fra Øst-Europa har alle de egenskapene vi er ute etter. Dette er kraftfulle hvitviner med skalltanniner som gir en bedre munnfølelse enn fattanniner. I tillegg har de aroma og smak som tar opp i seg både jordlighet og ikke minst kål.

Kål er også en mye benyttet og tradisjonell matvare i disse områdene,  noe som kanskje forklarer hvorfor oransjevin herfra ofte passer bedre med kåltilbehør enn oransjeviner fra sydligere strøk?

Pinnekjøtt er svært enkelt å tilberede, men har du forsøkt å dampe det i mørkt øl? Et annet tips for å booste opp smaken er å kjøre pinnekjøttet på full pinne i stekeovnen i 10-12 minutter før servering, da oppnår man en liten karamelliseringseffekt på fettet samtidig som kjøttet blir godt og varmt ved hver serveringsrunde.