I denne artikkelserien skriver jeg om valg av drikke til mat sammen med noen gode tilberedningstips. Denne gangen om juleribbe.
Øl og akevitt er tradisjonelt følge til mange av de norske tradisjonelle julerettene. Det er slett ikke så dumt, da det er fet mat hvor høy alkohol bidrar til å rense fettet fra munnhulen og smaksløkene blir klare for å ta imot neste munnfull av den smakfulle maten. Da vi i dette forumet er mest opptatt av vin, skal jeg ikke gå dypere inn på øl og mat.
Svineribbe er lyst kjøtt med fettlameller som til sammen gjør retten ganske kraftig. Bortsett fra sprø svor er lite stekeskorpe på kjøttet og dermed er ikke tanniner vesentlig. Fettet tilsier at vinen bør ha en frisk syre. Kjøttet i seg selv har en mild smak, derfor er det en takknemlig oppgave å sette et smaksrikt tilbehør til. Dette tilbehøret er det viktig å ta hensyn til. Surkål er ingen god venn med rødvin, det er heller ikke rødkål og tyttebær vanligvis. Mange har en tykk og sødmerik saus til ribbemiddagen. Dette vil balansere noe dersom du for eksempel velger en syrefrisk Beaujolais eller Mencia fra Ribeira Sacra. Jeg anbefaler allikevel å gå for en fruktig hvitvin med god syre. Riesling fra Pfalz eller Grüner Veltliner fra Østerrike er som skapt for svineribbe, men dropp gjerne rødkålen. Musserende vin med lagringspreg vil også være et godt følge.
Til langtidssteking er det lurt å bruke noen hundrelapper på duppeditter. Et digitalt steketermometer til en hundrelapp eller to er et must. Men, et godt råd er også å bli kjent med stekeovnen din. Med et infrarødt termometer som du kan kjøpe på Biltema eller lignende for tre hundrelapper kan du kontrollere hvilken temperatur det er i ovnen din, da nøyaktig termostat er svært varierende fra produsentenes side. Det er også viktig å finne ut av hvilken etasje du får den ønskede temperaturen. Her er IR- termometeret et nyttig verktøy.
En infrarød termometer er et «must» for å fikse ribba perfekt.
Gni ribben inn med flaksalt og nykvernet pepper.