Alle greske postkorts mønsterøy - Santorini. Herfra kommer også Assyrtiko-druen som Gaia lager vin av både på Santorini og i Nemea. Foto: Geir Salvesen

Gode grekeres gripende ganegodteri

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

En kjekk, gresk hvitvinsdrue har fått sin fastlandsavlegger. Det hilser vi velkommen.

 

Ukens vin:  Gaia Monograph Assyrtiko 2018, Nemea, Hellas.

Den mest interessante vineksporten fra Hellas de siste årene har utvilsomt vært Assyrtiko-vinene fra øya over alle greske øyer – Santorini. Der 99 prosent av alle postkortbildene ser ut til å være hentet fra. Men prisene har økt, øya og drueproduksjonen er ikke blitt noe større siden sist og behovet har vært til stede for Assyrtiko også fra fastlandet. Det har vært vanskelig å få til – inntil nå. Og Monograph Assyrtiko som er en nykommer på Vinmonopolet, har et godt snev av storheten til en ekte Santorini-versjon, men uten kanskje å nå helt ut og opp.

Druetypen Assyrtiko er en av de eldste vi kjenner, selv om den fortaper seg i historiens tåkehav. Den kommer antagelig fra Assyria eller Syria, som det heter i dag. Og den må åpenbart tåle varme godt, fordi den bevarer på en pussig måte høy syre og friskhet til tross for brennende hete lavasteiner og jordsmonn på Santorini. 
Der er det 6-7 produsenter hvor 3-4-5 er virkelig gode. Gaia er en, Argyros og Sigalas er to andre. Firmaet Gaia lager utmerkede viner fra Santorini, bl.. Gaia Wild Ferment, pluss Thalassitis som har en ueiket versjon og en eiket versjon.

 

 

Alle greske postkorts mønsterøy - Santorini. Herfra kommer også Assyrtiko-druen som Gaia lager vin av både på Santorini og i Nemea. Foto: Geir Salvesen

 

Målestokken

Med andre ord – når Gaia lager ny Assyrtiko fra fastlandet så vet man hva målestokken er. Øyvinene. Men jordsmonnet er ikke det samme, fordi Nemea ikke har det vulkanske jordsmonnet fra Santorini. Dermed blir vinene også litt annerledes. Litt mer dempede. Frukten er ikke så mye grønne  epler og sitroner (det er utrolig at det er mulig å få til ute på Santorini som ligger nord for Kreta ute i Kykladene), men mer dempet. Rund i stilen. Og kanskje litt mer tropisk frukt, selv om det bare blir et streif.

Vinmarkene ligger rundt vinanlegget i Koutsi i Nemea på ca 500 meters høyde over havet. Vi er på halvøya Peloponnes, hvor vin skal ha en nesten 7000 år gammel dyrkningstradisjon. Grunnen sies å være kalk og kritt som drenerer bra og som er relativt kjølig. Relativt. Her regjerer Yiannis Paraskevoupolos som vinmaker og eier og produserer også en habil rød Agiorgitiko.

Men ukens vin er altså den hvite Monograph Assyrtiko. Med en grei prislapp. Og en romslig smak.

 

 

Alle greske postkorts mønsterøy - Santorini. Herfra kommer også Assyrtiko-druen som Gaia lager vin av både på Santorini og i Nemea. Foto: Geir Salvesen

 

10809701 Gaia Monograph Assyrtiko 2018
Nemea, Hellas
Kr 175,-
Karakter: 6, 85 poeng

Hvite fersken og noe krydret fruktighet, litt lakris. Middels fylde. Nok friskhet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. (bestilling)

Importør: Chaeos Wine & Spirits AS