Gode Rhôneviner til sommerens grillretter

Del på Facebook

Familien med sine røtter tilbake til 1826 i den nordlige delen av Châteauneuf-du-Pape ble etablert under navnet Domaine Grand Veneur. Et navn som de fortsatt bruker på noen av sine cuvéer. Det var først i 1979 da Alain Jaume som femte generasjon overtok familieeiendommen som da var på 9 hektar at ting begynte å skje. De startet med å selge vin under eget navn. Deretter kjøpe de flere vinmarker. Nå har de 90 hektar med vinmarker Châteauneuf-du-Pape, Côtes de Rhône, Lirac med mer. Barna Sébastian, Christophe og Helene er aktive med i produksjonen og har vært med å løftet kvaliteten. De jobber fortsatt som om de er en liten familiebedrift og er opptatt av å perfeksjonere alle detaljene i hele prosessen frem til vinen blir tappet på flaske. Da deres Dom Grand Veneur Vieilles Vignes 2010 ble belønnet med 100 poeng av Parker tok det helt av. De har flere viner på det norske markedet som det absolutt er verdt å kjøpe.

Helt fra starten av har de dyrket etter økologiske prinsipper. I 2012 ble de sertifisert etter organiske prinsipper. Som Christophe sa: En god vin er en som er laget av sunne druer, og som gjør det mulig å uttrykke den unike karakteren og kompleksiteten i jordsmonnet.

Selve vinproduksjonen er en blanding av tradisjonelle metoder og moderne teknikker.
Det aller meste blir gjort for hånd, også innhøstingen. Utbyttet er lavt og de foretar en grønn innhøsting slik at soleksponeringen til de resterende druene blir optimal. Druene gjæres separat for å kunne ivareta de enkelte vinmarkers jordsmonnskarakteristika, druenes egenart og potensiale uavhengig av når de høstes.  Tradisjonelt er best vinmarkene i Rhône forbeholdt røde druer. Hos Alain Jaume planter de også hvite druer i disse vinmarkene. Dette gjør at de klarer å lage konsentrerte og flotte hvitviner som er ganske unike for området.

De viktigste røde druene er naturlig nok grenache noir, syrah og mourvèdre. Grenache gir vinen ryggrad samt bidrar med rikhet og fylde. Syrah med aroma, tanniner og farge. Mourvèdre med kompleksitet av modne bær og tanniner som gir lagringspotensiale. Sammen gir dette komplekse flotte viner som tåler lagring. I de hvite vinene gir druen clairette friskhet og eleganse med aroma av tørket frukt og blomstertoner. Roussanne tilfører vinen aroma som honning, kvede og fylde. Viognier tilfører friskhet og smak av pære og fersken.


Côtes du Rhône Blanc Réserve Grand Veneur 2015
1861201 – BU
kr 174,90
Druesammensetningen er viognier, roussanne og litt cleret (for friskhet). Jordsmonnet er sand og kalkstein. De har aldri hatt problemer med tørke, selv ikke i det ekstremt tørre året 2003.
13% alkohol. Tidligere brukte de grenache blanc. Ble tatt ut da det gav for mye alkohol. Druene høster normal i begynnelsen av september. Normalt i området er i slutten av august. Selv med så sen høsting er alkoholprosenten moderat på 13%.
Aromatisk dufter av melon og blomster. God frukt, melon, fersken og litt krydder. Det gir vinen karakter og en rik munnfølelse. Mellomlang ettersmak, men slutter litt brått. Frisk og tørr i ettersmaken.
Passer til skalldyr som reker, blåskjell, lette sommerretter som med kylling og salat.
84 poeng

Côtes du Rhône Rosé Grand Veneur BIO 2015
1860801 – BU
kr 169,90
Druesammensetningen er grenache, syrah og mourvèdre. Lakserosa farge.
Smak av røde bær som jordbær, litt pepper og antydning til tanniner. Mellomlang ettersmak av røde bær og mineraler med et hint av pepper.
Denne roseen er en typisk matvin.
83 poeng

Côtes du Rhône Rouge Réserve Grand Veneur 2015
1861001 – Basis
kr 149,90
14%
Dette lukter slik en god Rhône vin skal lukte med røde bær, litt pepper og bjørnebær.
Smaken følger opp lukten med røde bær, pepper, bjørnebær, balansert syre og lett saltpreg. Lett og fruktig ettersmak. Smaker frisk og delikat. Ikke en komplisert vin, men en vin en har lyst til å smake etter en lang dag på jobb eller i solen om sommeren.
Server den gjerne på 14-15 grader. Selv i ”tomt” glass lukter den godt av urte og frukt.
Denne vil passe godt til de lette grillrettene av svin, kylling o.l.
84 poeng

 

 

Domaine Grand Veneur Châteauneuf du Pape Le Miocène BIO 2015​
1860901 – BU
Kr 379,90
Både denne og neste vin kommer fra samme parsell. Druesammensetningen er 20% syrah, 70% grenache og 10% mourvèdre. Selv med 15% lukter eller smaker det lite alkohol.
Dufter av mørke bær, bjørnebær og krekling. Smaken følges opp av mørkebær, pepper og litt lakris. Konsentrert god smak. Mellomlang ettersmak og fint lett saltpreg.
Dette er konsentrert og rikt. Kan gjerne drikke til en flott entrecote på grillen nå i sommer – de eller den gangen en vil ha noe virkelig godt og som tåler å bli drukket ute under åpen himmelen en vakker sommerkveld.
Trenger lufting et par timer før servering.
89 poeng. (Den bikker nok 90 poeng med mer lufting)

 

 

 

Domaine Grand Veneur Châteauneuf du Pape 2012
# Spesialbestilling
kr 349,90
Både 2014 og 2012 årgangene er kjent for sin finesse i vinene. 2012 fikk litt mer sol.
Lukter mer av moden frukt, kamfer, mørke bær og pepper. Avrundet og delikat smaksbilde med pepper og krydder i en lang ettersmak. Bjørnebær og tydeligere saltpreg og anis. Dette smaker godt og varer lange. Deilig lang konsentrert ettersmak av frukt, lakris, pepper og mineraler
91 poeng

Ønsker en å beholde litt av frukten bør den ikke lagres så mye lengre enn ca. 10 år. Men det avhenger jo av hva en ønsker å oppnå av en eldre vin.