Grillere ødelegger svaberg

Del på Facebook

Svabergene langs norskekysten ble formet da isen trakk seg tilbake etter siste istid. De har overlevd både vikingtiden og verdenskrigene, men nå møter de en alvorlig trussel – pølsegrillerne.

– Det finnes arr etter bålbrenning på svaberg langs hele kysten. Man skal aldri tenne bål, eller sette engangsgriller, rett på fast fjell. Uvettig grilling kan på kort tid ødelegge et flott svaberg som har stått der siden istiden, sier fagrådgiver Per-Erik Schultze i Naturvernforbundet.

I Ytre Hvaler nasjonalpark er grillskader på svaberg et stort problem.

– Det verste med disse skadene er at de er uopprettelige. Arrene på svabergene vil være der i hundrevis, kanskje tusenvis av år, sier nasjonalparkforvalter Monika Olsen.

Når bålet brenner på svaberget dannes store svarte svimerker som ikke går bort. I tillegg vil fjellet sprekke opp på grunn av varmen.

– Disse sprekkene blir større når vann fryser i dem. Etter hvert sprenges fjellet i stykker flakvis. Denne prosessen kan fortsette i flere år etter at siste bål er slukket, sier Olsen.

 

 

SLÅR SPREKKER: Monika Olsen konstaterer at dette svaberget er ødelagt av bålbrenning.
(Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

Bål overalt

For å få bukt med problemet på Hvaler har Skjærgårdstjenesten satt ut en del permanente griller på de mest populære badeplassene. Likevel fortsetter mange å lage bål på sine egne favorittsteder.

– Det er typisk nordmenn at vi vil ha hvert vårt bål når vi er på tur. Vi vil helst ikke sitte der noen har sagt at vi skal sitte, sier Olsen.

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i skog og mark. Likevel er det mange steder lov å gjøre opp ild ved sjøen. Nasjonalparkforvalteren ber folk tenke over hvor de lager bål.

– Bål i fjæra er risikabelt om sommeren fordi det kan skape branner. De som absolutt vil det, bør plassere bålet i sanden eller på løse steiner, og i god avstand til brennbar vegetasjon, sier Olsen.

 

Anbefaler flergangsgrill

Også små engangsgriller kan ødelegge svaberg. Grillkull holder en temperatur på 700 grader og kan gjøre skade dersom det kommer i kontakt med fjell.

– Mange setter engangsgrillen rett på svaberget uten å bruke det medfølgende metallstativet som den er ment å stå på. Feilbruken fører til svarte merker på underlaget og i verste fall til at fjellet sprekker opp, sier produktsjef Petter Sørlie i grillutstyrsleverandøren Nordic Season.

Naturvernforbundet ønsker et forbud mot engangsgriller fordi de også skaper søppel og branner.

– I stedet for engangsgriller og bål i fjæra, oppfordrer vi folk til å bruke flergangsgriller. I tillegg bør nok enkelte myndigheter sentralt og lokalt legge bedre til rette for grilling, sier Per-Erik Schultze i Naturvernforbundet.

Flergangsgriller skader ikke underlaget de står på og skaper mye mindre søppel enn engangsgrillen.

– Nå får man små hendige gassgriller som også egner seg å ta med på tur, uten å ta stor plass. De blir ikke varme på undersiden og kan settes rett på svaberget eller på verandabordet. Ønsker man å grille hvor som helst uten å ødelegge miljøet, så er disse gode alternativer, sier Petter Sørlie i Nordic Season.

 

 

BÆRBAR GASSGRILL: Flergangsgriller som Nordic Summer BBQ skader ikke underlaget. (Foto: Hege Høpfner, Newswire)