Slik ser det ut i Valdeorras i det indre av Vest-Spania og Galicia. Foto: Wines of Galicia.
Ukens vin: Val do Galir Godello 2023, Galicia, Spania
Hva er Godello? Er det:
- Albariño på speed?
- Den mer korpulente fetteren til Albariño?
Svar: Ingen av delene. Den vokser stort sett i samme hovedområde område som Albariño, i Galicia, men Albariño finner vi mest av rett inn fra kysten, mens Godello lages mest i Valdeorras, mer i innlandet. Albariño har høy syre, stor friskhet, en litt transparent, urteaktig nervøsitet – kanskje av å vokse så nær de værutsatte, regntunge kystområdene, så er Godello mye fyldigere og noe mindre syrlig og trives best i tørrere klima. Munnfølelsen er klart mindre syrlig og mer fruktig. Litt sitron og grapefrukt kan du også få. Men: Det gode med de beste variantene av den er at den beholder mineraliteten under plommefrukten og den oljete fylden. Slik som ukens vin. Koster under 200 kroner, så vidt, da, men gir mye Godello for pengene. Nyhet i Vinmonopolets julilister denne uken.
Druetypen holdt på å dø ut på 1970-tallet, men vinstokkene ble tatt vare på av noen få produsenter og har nå svingt seg opp i popularitet. Den har en del smaksmessige likhetstrekk med Chardonnay, og hvis du liker en opulent Chardonnay, som samtidig har friskhet, liker du nok også Godello. Den er mer korpulent enn Albariño, men har få eller ingen andre tilknytninger enn samme hovedområde: Galicia.
Det finnes egentlig ingen «oppskrift» på hvordan en Godello skal smake, men vinen er vanligvis middels fyldig, har vanligvis ikke vært i kontakt med eikefat og det kremete preget som noen av dem har, skyldes lengre opphold på bunnfall. En teknikk som man også bruker mer og mer av i Bourgogne for å gi struktur og samtidig da ned eikepreget.
En Godello passer til mange mattyper, ikke bare sjømat. Tenk på kylling, salat, hvitt kjøtt. Og grillede råvarer.
Val do Galir blir eid og markedsført av det kjente Rioja-firmaet CUNE. Det er faktisk ganske vanlig at mange derfra også eier vinmarker mot vest, for å få hvitviner i porteføljen.
Val do Galir Godello 2023 (10789001)
Galicia, Spania:
Flott vin fra Vest-Spania. Plommer, grønne, salt mineralitet, nøtter, litt kremete følelse også. Oljeaktig. Spennende. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi, spekemat.
Basisutvalget.
Good Beverage AS
Kr. 199.70
86 poeng