Robert Parker lot seg absolutt imponere av en av de første årgangene fra Virgil og Catena. Dette er 97 poeng til Cabernet Franc.

Her er en riktig luring av en vin

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Vil du forvirre dine vinklubb-fiender? Server denne argentinske høyfjells-chardonnay’en blindt og de fleste vil havne langt ut på viddene. Eller i Frankrike. En vinekspert har gitt den 96 poeng.

 

Ukens vin: El Enemigo Chardonnay Bodegas Aleanna 2017, Valle de Uco, Argentina.

 

Jeg liker en vin med historie. Og noen spesielle typer som står bak. Gjør ikke du også? Og hva når vinen er en slags «postbudet-biter-bikkja»-vin? For ingen har vel hørt om noen virkelig gode hvitviner fra Mendoza-området og omegn i Argentina? Patagonia ja, Salta ja. Men ikke Mendoza. Eller Valle de Uco, rettere sagt, som ligger 12-13 mil sørover fra Mendoza langs Andesfjellene og stedet der veldig mye nytt og spennende skjer på vinfronten i Argentina. Området er også kjent som Gualtallaray hvor mye argentinsk vinnobilitet har samlet seg.

Her er det ellers rødviner som dominerer totalt. Malbec. Litt Cabernet Sauvignon. Bonarda. Men også noen nye, interessante Cabernet Franc-versjoner.

Men dette er altså hvitvin.

Først litt om opphavspersonene. Og da må vi først skyte inn at Bodega Aleanna er en familieavlegger fra Catena Zapata-familien. Her er noen info-biter slik de selv har formulert det.:

Robert Parker lot seg absolutt imponere av en av de første årgangene fra Virgil og Catena. Dette er 97 poeng til Cabernet Franc.

London, 18. september 2009 – Alejandro Vigil og Adrianna Catena går tilbake fra den argentinske ambassaden i London, hvor Nicolas Catena nettopp har mottatt pris som Årets Decanter-person. Themsen er dekket av tåke når Adrianna begynte å fortelle Alejandro om den store bybrannen fra 1666, historier fra en annen septemberkveld i London.

Adrianna er en historiker som nylig fullførte sin doktorgrad i historie ved Oxford University. Alejandro, jordingeniør, har vært sjefsvinmaker hos Catena Zapata siden 2002. De deler en gjensidig fascinasjon for forfatterne Dostojevsky og Cortázar, en lidenskap for de greske  filosofer (og lokale tomatvarianter), en forkjærlighet for brukte bøker, levende musikk og lange måltider med gamle venner, og et dypt, besettende engasjement for sine unge familier – Adriannas sønn Antonio og Alejandros datter Maria Giuliana Francesca er på samme alder.

 

Robert Parker lot seg absolutt imponere av en av de første årgangene fra Virgil og Catena. Dette er 97 poeng til Cabernet Franc.

På den turen bestemmer Alejandro og Adrianna seg for å lage en vin sammen, en vin som de vil skal representere deres dype respekt for historie og tradisjon, og der de gir helt blanke i status quo.

Resten er historie, som det heter. Opp kommer det diverse El Enemigo og Gran Enemigo (fiende) fra 2012 av og fremover. Og skaker opp deler av det internasjonale vinlandskapet. Robert Parker gir 97 poeng til Gran Enemigo Cabernet Franc 2010, den høyeste score som er gitt en Franc fra dette området.

Og nå i januarnyhetene har vi El Enemigo Chardonnay fra denne høyst dynamiske duoen. 2014-årgangen har scoret godt over 90 poeng hos internasjonale vinkritikere, og James Suckling har nærmest gått litt amok med 96 poeng.

 

Selv om det nok er i meste laget, sier det litt om hvilket inntrykk denne vinen gjør.

Hva slags vinstil snakker vi egentlig om her? Det er lite eller ingenting av Ny-verden-stil med tropiske aromaer og frukt som går rett i fleisen. Heller en slags tilbakeholdt, edel vare med muskler og kompleksitet bakom. Franske fat benyttes.

Vinmaker Virgil bruker sherrymetoden med florbeskyttelse av mosten. Vinen ligger uten omrøring i 10 måneder for å få det spesielle florpreget.

246 kroner er litt penger. Men ikke så veldig mye. Og her er det noe interessant som kan brukes i neste blindsmakning i klubben din. INGEN vil gjette hvor den kommer fra. Burgund, vil vel de fleste tippe. Kanskje. Kanskje ikke.

 

Robert Parker lot seg absolutt imponere av en av de første årgangene fra Virgil og Catena. Dette er 97 poeng til Cabernet Franc.

 

11355701 El Enemigo Chardonnay Bodegas Aleanna 2017
Valle de Uco, Argentina
Kr 246,-
Karakter: 6, Poeng: 88

 Basisutvalget fra januar 2020, heftig og interessant smak, med frukt fra høytliggende vinstokker – 1000 meter over havet, litt mint og flor på duft, i smaken nøytral, sømløs frukt med steinfrukt, svakt fersken, også mineralitet – fra uventet voksested. Passer til: Svinekjøtt, sushi / sashimi, fisk. Og finere gastronomi.
Importør: Publico as