Det var flere gode viner på Skanlogs messe med nyheter i august. Foto: Silje Meskestad

Høst-nyheter fra et par av høstens messer

Del på Facebook

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.

Lynraske turer på messer med høstnyheter, returnerte disse godbitene med gul tusj på blokka.

Folicello Frizzante Il Macerato (16285701)

Italia, Emilia-Romagna, Emilia:

Naturvin- Oransjevin-sert. Blend på Pignoletto og Montu, lokale druer. Vingården som ekteparet driver lager også viner med BIO i tittelen. Denne frizzanten har 20 dager med skall, og dufter litt lakk/polish og intens gul frukt. Deilig inngang, mineralsk og fresh frukt uten for mye sødme. Litt papp (bra karaktertegn, syns jeg), og bittelitt tørrhet i utgang. Entrylevel for oransjevin som trygt kan serveres. Ufiltrert og uklaret.
Skanlog

Se også AstroBunny fra annen importør og der særlig PiggyPop for en litt mørkere og fyldigere petnat.

Kr. 184.90

Alta Alella Aus Orange 2021 (13970501)

Spania: Naturvin-, Oransjevin-sert. Duftet litt reduktivt i begynnelsen (litt promp), og noe mer blomster etterhvert. Lysoransje farge. Saftig og bløt inngang, lett glatt og bringebærpreget. Fersk frukt med noen ganske intense aromaer innimellom, lett slafs. Passe stram utgang. Artig! Spontangjæra, lokalproduserte amfora.
Skanlog

Kr. 259.90

GlowGlow Weiss 2022 (15755001)

Tyskland, Landwein, Nahegauer: Naturvin-sert. Blend med mest Müller-Thurgau, resten Bacchus og Scheurebe. Bare 10% alko! Søskenparet som driver gården holder til i Nahe og driver biodynamisk. Duftet sylteagurk-lake og blomster.  Lett porøs/brusende inngang med spontan-snert, samtidig litt lun og trygg frukt. Såvidt litt papp i ettersmaken, et karaktertegn. Artig vin. Stål.
Skanlog

Kr. 245.90

Roxanich First Roses Portorose (14916401)

Kroatia, Istria:

Ikke-sert., men hele linja til Roxanich er en drøm av spontangjæring og ikke-filtrering. Denne skjenket lys gyllen rosaoranje.

sje på messe, og duftet intenst av bær og smør, deilig duft, med hint av stål og kjøttkraft. Lukter rosa høstmat! Noms inngang, lett sødmefull og fruktig, med hint av furu eller einer. Veldig tilgjenglig men god stramhet i utgang, må passe max til høstmat.
Skanlog

Kr. 279.70

Dom. Georges Joillot Bourgogne Aligoté 2021 (15555701)

Frankrike, Burgund, Bourgogne Aligoté: Ikke-sert hvit burgunder, men de bruker grønndekke og kjemikalier ihht «lutte raisonnee. 100% Aligote og en ganske finurlig vin. Dufter kalk, saltkjøtt, sitrus og noe erter. Lett glatthet i inngang, snart syrefrisk og litt grape-aktig, intens. Lett stram og matvennlig utgang, hint av noe medsinalt. Lett vokspreg i ettersmak, gjør dette til en vin man gjerne vil smake over flere dager og prøve til ulik mat. Finurlig. Prøv til lagra chevre/Ovalie, grønne oliven, og tradisjonell flesk&duppe. Lagra på betong. 
kan smakes opp mot Lucie & Stephen Maurice Bourgogne Aligoté 2020.
Mantenere

Kr. 299

Lucie & Stephen Maurice Bourgogne Aligoté 2020 (12810601)

Frankrike, Burgund: Ikke-sert. nå men blir sertifisert Øko i 2023. En frisk og lett fyldig burgunder som dufter liljekonvall, blomster og noe sitrus. Glatt og slank inngang, lett frukt og en mini-syrestreng i utgang. Delikat burgunder som krever lite av deg, og en litt overraskende utgave av Aligoté, syns jeg, mer dempet.
Skanlog

Kr. 169.90

Meinklang Vulkán (11860101)

Østerrike, Burgenland, Neusiedlersee: Øko-, Biodyn,- Naturvin-sert. 100% Juhfarkh med superfin mineralitet. Dufter litt våt papp, tinktur/polish, og anis, hårete aprikos og gule epler. Tenker på eplekompott, med hint av kanel.Ganske porøs/mineralsk inngang, med mild frukt og nydelig sylta-sitrus-intensitet. Litt autolyse-preg, en godt tilkneppet champagne-agent. Lett pitrende og sitrende  munnfølelse, som om den akkurat har lyst til å bruse litt men ikke får det helt til, superfin mineralitet. Passer til både sopprisotto og diverse hvite geitoster utover høstkvelden.
Skanlog

Kr. 329.90

Les også

Fin vin, intet klin

Bildecollage med bilder av vinflasker og vinglass

En flom av vin

Motstandsløs