På høsten er Koshu-druene beskyttet mot høstregnet av små paraplyer. Foto: Grace Wine

Hva med å prøve Koshu til sushi?

Del på Facebook

Ikke hørt om Koshu? Det er kanskje ikke så overraskende. Det er en druetype som kun produseres i Japan, der de til gjengjeld har dyrket denne lokale druen i mer enn 1 000 år. De fleste druene dyrkes i Yamanashi, ikke så langt unna Tokyo. Her er dagene lange (ergo mye sol) og nettene kjølige. Dette gir druene tilstrekkelig aroma samt godt med syre. På høsten henger de opp små paraplyer over druene for å beskytte dem mot høstregnet. Dette gjør at druene kan henge til de når perfekt modning.

Vi har testet to hvitviner fra den familieeide vingården Grace Wine, som har produsert vin siden 1923.

Grace Koshu 2017 Private Reserve og Grace Koshu Kayagatake 2018 til henholdsvis 169,90 kr og 209,90 kr. Begge er lysegule og har noe dempet duft av eple, pære, sitrus, steinfrukt som f.eks. hvit fersken og hylleblomst. Grace Koshu 2017 har litt tydeligere preg av moden steinfrukt. Vinene er fruktige og god ettersmak – og 2018 modellen er litt friskere og kortere i finishen.

På høsten er Koshu-druene beskyttet mot høstregnet av små paraplyer. Foto: Grace Wine

Vinene ble testet nigiri og maki. Vin og mat balanserte godt uten at noen av smakene ble dominerende.

For øyeblikket er dessverre disse vinene utsolgt fra leverandøren, men vi håper Selected Wine Partners snart får vinen inn igjen, for dette er en ny favoritt til sushi! Inntil de igjen blir tilgjengelig på Vinmonopolet, kan det kanskje inspirere til prøve Koshu-vin neste gang du er ute og spiser sushi!