– Hvis du vil drikke godt, kjøp din egen vingård!

Del på Facebook

Historien til Bersano startet med Guiseppe Bersano i 1907 i Nizza Monteferrato og det arbeidet han la ned i vingården. Bersano ligger i det fruktbare landskapet Piemonte, noen mil nord fra Torino. Det var den gang en familiedrevet bedrift som solgte vin innenfor sin region. De eier nå over 230 hektar mellom Langhe og Monferrato i det beste ”Cru” området, noe som gjør Bersano til den største privateide vingården i Piemonte. De produserer vin fra 10 ulike vingårder. Vinen Bersano Barbera d´Asti Nizza Generala blir produsert fra vingården Casina La Generala, som ligger nær Agliano Terme.

De ble inspirert av utfordringen til å jobbe i et område med mange ulike tradisjoner fra det klassiske Barbera området. Det ble derfor besluttet at selskapet skulle kjøpe 53 hektar som nå tilhører Generala eiendommen. Her plantet de 5 ha med vinranker i 1995, som fikk eksponering i en bue fra sør til øst, 220 meter over havet. I dag er det dedikert 10 ha til Nizza med en total produksjon på ca. 25 000 flasker.

Jordsmonnet viste seg å være sammensatt, rik på nyttige kjemiske komponenter, og størrelsen på eiendommen var tilstrekkelig eksponert for ulike mikroklima. Her produserte de den første årgangen av Barbera d’Asti Superiore Generala. Området har fått en ny start de senere årene, primært på grunn av suksessen med Barbera vinene.

​Barbera d´Asti oppnådde sin DOC status i 1970 og DOCG i løpet av 2008. Sub-regionen Nizza ble en separat DOCG i 2014. Siden 2000 har det også vært mulig å produsere Barbera d’Asti Superiore, såfremt vinen har en alkoholstyrke på minst 12,5% og er lagret minimum ett år, hvorav minst 6 måneder er lagret på eikefat eller kastanje fat. Mange Superiore produsenter avgrenser det til små eike ”barriques” for å få en rundere smak. Superiore har følgende underområder angitt på etiketten: Nizza, Tinella, eller Colli Astiani (Asti).

Bersano eier også en vingård i hjertet av Montferrato, Casina San Pietro som tilhørte en nobel familie og kan dateres tilbake til sluttet av 700-tallet. Her investerte Bersano siden årtusenskiftet i ruchèvinmarker og laget sin første single vinyard San Pietro Ruchè di Castagnole Monferrato i 2005. Vingården er 53 hektar, hvorav 12 hektar er beplantet med Ruchè druen. Totalt produserer de ca. 100.000 flasker av Ruchè, hvorav 20.000 fl er til cru-vinen San Pietro. Bersano er en av produsentene som tar denne druen på alvor og tror den kan bli det nye store fra det østlige Piemonte.

Tidligere høstet man Ruchè langt ut i oktober og lagret vinen lenge på store fat. Ruchè er imidlertid ikke den enkleste drue å håndtere i vinkjelleren. Derfor jobbet Bersano et par år med finne oppskriften før de fant løsningen og stilen de ønsket. Bersano ønsket en ferskere vinstil, uten fatlagring samt plukker druene relativt tidig, som regel i andre halvdel av september. Dermed beholder den ikke altfor syresterke druen mest mulig friskhet.

Druen var nære å forsvinne fra Piemonte ved årtusenskiftet og det gjenstod bare 50 hektar, primært rundt Asti og Monferrato. Totalt finnes det nå 110 ha beplantet med Ruchè i sju kommuner, som siden 2010-årgangen er samlet under DOCG-et Ruchè di Castagnole Monferrato. Denne nyvunne statusen har også skutt fart i interessen hos vinpublikum, først og fremst i Italia, men håpet er at det skal spre seg til andre markeder. Ikke bare fordi vinen smaker annerledes enn klassikerne fra området, men også fordi det er forbundet en del mystikk rundt druens opprinnelse.