Waterkloof ligger på en høyde overfor Somerset West og False Bay i Kapp-provinsen. Foto: Waterkloof.

En hvitvinsstil du aldri har smakt før

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Waterkloof Circle of Life White 2012, Somerset West, Sør-Afrika.

False Bay er den lange bukten øst for Cape Town og med tilhørende landområder nordover avgrenset av ville fjell. Innover ligger den kjente vinbyen Stellenbosch med universitet og høyskoler. I den østlige enden, i noe kraftige skråninger helt mot øst, ligger det en modernistisk betongkloss og en «glassvorte» på utsiden. Betongklossen er «vingården» mens glasset er restauranten. På Waterkloof.

Waterkloof ligger på en høyde overfor Somerset West og False Bay i Kapp-provinsen. Foto: Waterkloof.

Waterkloof er moderne på så mange måter, Ikke bare bygningsmessig. Vinmaker og eier Louis Boutinot er en svoren tilhenger av biodynamiske dyrkningsmetoder og tar besøkende mer enn gjerne med seg ut i vinmarken for å vise homeopatiske preparater, kuhorn, kuer som gir naturgjødsel og alt det andre som følger med.

Resultatet er i hvert fall moderne og spennende viner som på en fin måte både får frem druenes egenart og gir en spesiell kompleksitet i tillegg.

Ukens vin er en spesialversjon som jeg bare har sett hos Waterkloof. I hvert fall druemiksen. Den er: Sémillon 3%, Sauvignon Blanc 56%, Chenin Blanc 28%, Chardonnay 13%.

Sett med europeiske øyne er dette en litt pussig blanding, men den fungerer ved at hver drue gir sitt bidrag og sammen leverer en mer sammensatt smak enn hva enkeltdruer ville ha gjort. Vinen har også litt opphold på eikefat, men det kjenner man mest gjennom et ørlite krydder, og ikke gjennom noen hard eiking a la franske, hvite burgundere, f. eks.

Circle of Life henspeiler på livssykluser og reflekterer det biodynamiske aspektet ved eiendommen.
At vinen er så «gammel» til å være hvitvin, har gjort mye med smakene. Man skulle ikke tro at 6 år skulle gjør noe som helst fordelaktig med sørafrikanske hvitvinsdruer, men det har de altså gjort.
Er du i Sør-Afrika noen gang, bør du ta en tur opp hit og gjerne spise i restauranten (lunsj, bare) med en flott utsikt både til naturen og til de lekre ingrediensene på tallerkenen.

Waterkloof ligger på en høyde overfor Somerset West og False Bay i Kapp-provinsen. Foto: Waterkloof.

1281501 Waterkloof Circle of Life White 2012
Somerset West, Sør-Afrika
Kr 209,90
​Karakter: 6, Poeng: 89.

En av de flotteste vinene som kommer fra Sør-Afrika. En druemiks, med 56 prosent Sauvignon Blanc som er dominerende. Eller finner vi også Chenin Blanc. Lagringskarakter. Krydret, utviklet svært kompleks vin med mineraler og et hint av hud på duft. Noe helt spesielt. Bestillingsutvalget.