Rosévin er en robust vinstil som kan brukes til fisk, kjøtt og sushi. Paul Prieur lager en muskuløs variant. Foto: Geir Salvesen

Ikke glem: Også ypperlige roséviner fra Sancerre

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

De hvite vinene fra Sancerre og Pouilly i Loire er velkjente, men rosévinrevolusjonen i Norge har også bragt inn noen rosa godbiter fra dette området. Paul Prieur er en av flere svært gode produsenter.

 

Ukens vin: Paul Prieur Sancerre Rosé, Loire, Frankrike.

 

Han lager en superb Sancerre «Grand Cru» fra Mont Damnés. Han lager en god, streit Sancerre. Og han lager også en ypperlig Sancerre Rosé, Paul Prieur. Han er en godt moden kar, som på 11. generasjon dyrker vin i Verdigny som ligger like nord for Chavignol i Sancerre-distriktet.

Så var det denne rosévinrevolusjonen som tar veksttallene årlig opp i 20-30 prosent, riktignok fra et lavt nivå, men allikvel: Rosévininteressen er kommet for å bli. Italienske Il Mimmo er blitt en kultvin. I tillegg er det en skokk av Provence-produsenter som lager bleke, gode roséviner. Mascaronne troner på toppen av mitt roséunivers herfra sammen med vinene fra Domaine Ott og Chateau d’Esclans.

Så har det skjedd noe i Tyskland også hvor man tar en Spätburgunder – som er det samme som Pinot Noir – og lager roséviner av dem. Det er oftest veldig syrlige og spisse dråper.

 

Rosévin er en robust vinstil som kan brukes til fisk, kjøtt og sushi. Paul Prieur lager en muskuløs variant. Foto: Geir Salvesen

 

Også Sancerre-roséene er laget av Pinot Noir, og har en god slump syre og friskhet. Samtidig har de en mer intens farge og ligger mer over i rødvinsretning med svake streif av tanniner i munnen. Derfor kan de også brukes til kjøtt, lam og i hvert fall lysere kjøttyper.

Hvis du ikke gidder å gå gjennom bestillingsutvalget, kan du velge Mellot Sancerre Rosé som var nyhet i Vinmonopolets maiutvalg. Men hvis du gidder, får du noen heftige dråper.

Rosévin er en robust vinstil som kan brukes til fisk, kjøtt og sushi. Paul Prieur lager en muskuløs variant. Foto: Geir Salvesen

Et lite mysterium i ukens vin: 14,5 volumprosent alkohol gjemte seg bak en kraftig fruktighet. Uten at den høye alkoholen ble oppdaget før gjennomgang av tekniske data. Jeg vet ikke helt hvordan man fikk en så høy alkohol ut fra Pinot Noir dyrket så langt mot nord, men det må finnes flere forklaringer enn at det er blitt varmere i været i Loire.

Prieur har flere gode vinmarker og akkurat denne heter Les Clous. Bare 4000 flasker er produsert i 2018-årgangen.

 

5743301 Prieur Sancerre Rosé 2018
Loire, Frankrike
 
249,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Et veldig smaksskyv i denne! Lys bringebærrød på farge, på duft elementer av solbærblad og røde bær. Smaken – som er kraftig, men ikke uten raffinement – er svært fyldig, og skjuler sine 14,5 volumprosent alkohol ganske så godt. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk.

Importør: Better Wines AS