Indre Oslo Matforedling tildelt prisen som «Årets produsent»

Del på Facebook

Indre Oslo Matforedling har fått prisen som  Årets produsent, får å: «Forvandle råvarer som ellers blir dumpet på markedet om til ekstremt etterspurte delikatesser. Med kyndige hender, idealistisk pågangsmot og risikovilje, samt en utpreget råvareforståelse, gjør Indre Oslo matforedling gamle purker, pensjonerte melkekyr og utrangerte søyer om til pølser og spekemat vi ikke har sett maken til her til lands.

Heidi Bjerkan vant Matprisen for sitt engasjement for sin egen region og resten av mat-Norge. Restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, er prosjekter som Heidi Bjerkan er involvert i. Hun er også initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo.

Norges Sjømatråd fikk Utfordrerprisen, samt juryens håp om at Norges sjømatråd vil forstå ansvaret som ligger hos dem både her til lands, men også i internasjonalt farvann, og at de vil begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet i norsk sjømat, og samtidig vise best praksis i de etablerte næringene.

Agropub ble Årets forskningsformidler. Agropub er stedet der forskeren, studenten, bonden eller den landbruksinteresserte nerden møtes og hvor vitenskapelig materiale i en tilforlatelig og visuell attraktiv drakt formidles.

Årets kjøkken er Lysverket, som  følge juryen leverer mat på høyt gastronomisk nivå, og er et kjøkken med utstrakt bruk av lokale råvarer, både gjennom samarbeid med lokale bønder, men ikke minst med fiskere og fangstfolk. Gjennom kreativ bruk av råvarer fra sjø og fjære utfordrer kjøkkenet innarbeidede forestillinger om «fin» og «mindre fin» mat.

Debioprisen gikk til De Godeste, et framoverlent og annerledes kantinebyrå som leverer topp mat til små og store bedrifter.

Barne- og ungdomsprisen ble tildelt Grønn barneby Trondheim. Juryens begrunnelse er at vinneren er selve navet i arbeidet som har ledet frem til at 200 skoler og barnehager i Trondheim kommune har kunnet heise Grønt flagg, den internasjonale miljøsertifiseringen for økologi og bærekraft.

Årets blogger ble Gry Hammer. I sin blogg Fra jord til bord forfekter hun at slow food, kombinert med slow living, gir kjappe hoder og sunne hjerter.

For fullstendige vinnertekster, se matprisen.no.

Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo. Matprisen hedrer matprodusentene som leverer råvarer med kunnskap og respekt for det levende, og kokkene, som mestrer kunsten med å skape smaksrike måltider, hvor omsorg for råvarenes livsløp har vært avgjørende. Matprisen trekker fram de som formidler innlegg i samfunnsdebatten om maten vår og dens opprinnelse, og også de som gjennom små grep kan skape store ringvirkninger – de får en pris for innsatsen og en utfordring for å gjøre mer.