Julegavetips

Del på Facebook

Jeg skal ta for meg tre spennende smakesett som nå er tilgjengelig på polet. Omsider. Slike sett er ganske vanlige i utlandet men et noe rigid system i Norge har gjort det vanskelig her på berget. Men nå er det altså mulig, de første dukket opp i fjor. Det morsomme her er å kunne smake forskjellige stiler eller årganger. Og portvin og madeira hører jo julen til for fulle. Hver flaske virker kanskje liten, men den holder til to-tre glass, og alle har skrukork så de kan lukkes lett etter at man har fyllt glasset. Med andre ord, du kan prøve vinene frem og tilbake.

Første sett ut er Graham’s smakesett
Graham’s Selection (5x20cl)
Kr 399,20
Fordelen her er at du får 5 ulike portviner fra Graham’s å smake på. Det naturlige er å starte med den hvite portvinen, så LBV eller Late Bottled Vintage, en klassisk vinstil. Six Grapes er en yngre Ruby stil som sammen med LBVen gir deg et inntrykk av denne vinstilen. De to siste er tawnier, det betyr lengre fatlagring. Her har vi en ti og en tyve år gammel. Dette settet gir mye moro for pengene.

Blandy’s Madeira smakesett
Blandy’s Madeira 10 YO (4x20cl)
Kr 698,50
Dette settet høres kanskje ikke så spennende ut i utgangspunktet, men det er mer morsomt enn førsteinntrykket. Her kan du smake deg igjennom Madeiras fire viktigste druesorter som gir helt ulik stil til vinen. Du kan se om du liker den tørreste sercial best, den litt fyldigere men spreke verdelho eller den noe søtere og bløtere bual. Kanskje er det søtmonsen i deg som roper hurra når malvasiaen treffer leppene. Og det er noen svært gode 10 år gamle viner som er brukt i dette settet. ​

Kopkes Colheita smakesett
Kopke Colheita 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 (5X20cl)
Kr 859,90
Dette settet gir deg en sjelden mulighet til å smake en colheita, det vil si en tawny fra en bestemt årgang i fem påfølgende årganger. Her får du smake årgangsforskjeller, og likheter og kan se hva forskjellige årganger har å si for viner som ellers har vært behandlet og lagret relativt likt. Tre spennende og morsomme gaver for den vininteresserte til litt forskjellige lommebøker. Jeg smakte meg gjennom to av dem i fjor og synes de er like spennende i år. Har smakt meg igjennom to av dem i år også. Selv jeg får ikke smake slikt side om side så ofte, og jeg storkoser meg når jeg gjør det.