Corvinadruer som er klar for pressing hos Zenato. Foto: Produsenten.

Julevinen? Det kan godt være denne!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Er det ikke et stenk av jul allerede i denne Valpolicella-vinen? Jovisst. Og den passer til mye norsk julemat også.

Ukens vin: Zenato Valpolicella Classico Superiore Ripassa 2015

Italienske ripassoviner hvor en vanlig Valpolicella-vin er hellet over de gjenværende drueskallene fra Amarone-produksjonen og som dermed er «repassert» med en ny gjæring som bringer mer sødme og fargedybde, har vært en kolossal suksess i Norge. Men i kjølvannet av disse mengdene av halvsøte og av og til helslappe viner, har vinjournalistene nærmest foraktet denne vinstilen som de har ment ligner mer på vinøs Coca Cola enn skikkelig vin.

Og det er riktig. Det har vært mye halvdårlig og oversukret Ripasso. Og nå har til og med salget begynt å gå ned. Men alt er ikke sorgen. Det finnes viner som er strukturerte og med et spennende aromaregister. Zenato Valpolicella Superiore Ripassa, er et eksempel. (Zenato kaller vinen Ripassa, fordi det var Masi som først brukte begrepet Ripasso og det var om å gjøre å finne en navnevri. Betegnelsen festnet seg.)

 

Corvinadruer som er klar for pressing hos Zenato. Foto: Produsenten.

 

Selve aromabildet har mye med julen å gjøre, med en sjokoladeaktig, småbitter, nellikkrydret sødme. Smaken har et søtt anslag med 7 g restsukker pr liter, men det er nok tørrstoffer til å veie opp for restsukker og man føler ikke at sukkeret burde vært fjernet. Det trengs blant annet til norsk julemat for å håndtere umamivirkning i pinnekjøtt og sødme i kålrabistappen. Til ribbe trengs den for å matche søtt surkål/rødkål. Til kalkun har den heller ikke noe problemer med å oppføre seg. Den blir ikke for søt. Og hvis man bruker den til torsken, overlever den med gulrøtter – som blir søte etter koking.

Druemiksen er 85 prosent Corvina – som er hoveddruen i dette området, 10 prosent Rondinella og 5 prosent Oseleta – som er en gammel druetype som nesten var glemt, men som nå er kommet til heder og verdighet igjen.

 

Corvinadruer som er klar for pressing hos Zenato. Foto: Produsenten.

Den tekniske fremstillingen er slik:

Avstilking av klasene og maserasjon i ståltanker i 10-12 dager. Etter ferdig alkoholgjæring, blir skallene skilt fra mosten etter en lett pressing. Den nye vinen blir bevart til februar, ca, når Amaronedruene er ferdig tørket og presset. Med temperaturer på 25-28 grader – og det er her Ripassovariantene skiller seg radikalt fra vanlig vinfremstilling – blir den opprinnelige Valpolicella-mosten hellet over de varme «Amaronedrueskallene». Og der ligger den sammen med skallene i 7-8 nye dager. Så blir den lagret i ca halvannet år i store eikefat.

 

Corvinadruer som er klar for pressing hos Zenato. Foto: Produsenten.

 

Resultatet er denne vinen:

3468701 Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2015
Veneto, Italia
Kr 209,90
Karakter: 6, 87 poeng

Mørk på farge, duft av bark, lær, nellikspiker. I smaken god fylde med tørrstoffer balansert av litt kjernebitter restsødme. Vanilje også. Klar mørkbærsfrukt. Varme solbær, plommer og svarte moreller. Passer til: Norsk julemat, ribbe, pinnekjøtt. Basisutvalget.

Importør: Fine Brands