Rød og kraftig, sa du! Oh yes. Det kan amerikanerne. Men også med litt eleganse. Her er en litt oppsvulmet Chevrolet. I California. Foto: Geir Salvesen

Kan en heftig, rød amerikaner jage bort vinter-bluesen?

Høy alkohol i vin. Kankje ikke alltid et like stort problem. Spesielt ikke når vi snakker om Zinfandel-druen. Og viner laget på den.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Seghesio Sonoma Zinfandel 2021, California, USA

Jeg har lagt merke til en ting med meg selv. Jeg omtaler som regel ikke alko-monstre. Ikke sånne som hjemsøker deg når du har fått for mye. Men viner som har for høy alkohol. Spesielt ikke når stilen er konstruert for lavere nivåer enn de egentlig har fått etter hvert. Eksempel: Østsiden av Bordeaux. Men: Noen viner trives bedre med litt høyere nivåer. Zinfandel er absolutt en av dem. Her kan man faktisk oppleve at vinen både er alkosterk og kraftig, og samtidig frisk, som er ett av kjennetegnene ved ukens vin, den første i 2024.

Her hadde jeg først tenkt å starte året med oppramsing av de nye og lettere vinstilene. Som jo er noe av det Vinmonopolet satser for fullt på. Stilen er salgsmessig i fremgang med økt salg. Men med full vinter og snøkaos og brøyting og kulde i Furet Værbitt, måtte det være velkommen lesning å bli ledet i retning av en vin med en varme og en smak som kan få tankene bort fra omgivelsene utenfor huset, ble det så tenkt.

Mann med caps snakker
Det er etter forholdene tradisjonsrike aner bak Seghesio i California. Her fra smakerommet. Foto: Geir Salvesen

Og dermed er vi altså over i USA. Sonoma i California. Velrenommerte Seghesio. De greier altså her det praktstykket å få en vinmessig stålneve inn i en fløyelshanske. Noe som ikke skal være mulig å få til. Men lag en skikkelig kjøttgryte, kjør på litt krydder, litt chili også. Ta så et romslig glass. Hell oppi litt avkjølt Zin. Og se om det ikke hjelper litt. Mot vinterbluesen.

Seghesio Sonoma Zinfandel 2021 (4399301)

California, USA:
Rik, konsentrert, frisk og god med miks av mørke og røde bær, høy alkohol på 15 prosent som allikevel ikke kjennes så høy ut. En silkete stil i kraftbasse-innpakning. Plommer og lær og lakris er med. Gryteretter. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau. På basisutvalget.
Fondberg AS

Kr. 329.90
87 poeng