Vinmaker Karsten Peter. Foto: Produsenten
Det var foreldrene til Karsten som startet vingården i sin tid og det var kanskje duket for at Karsten skulle ta over gården etter endt vinmaker-utdanning i 2002. Men etter en 4 års tid og mang en uenighet med sin far, bestemte han seg for å forlate gården og begynte etterhvert som kjellermester hos Gut Hermannsberg i Nahe fra 2009. Her fikk Karsten jobbe med noen av de beste vinmarkene og produsere topp-Rieslinger med internasjonal anerkjennelse. Han ble blant annet ble annerkjent som «Rising star Winemaker of the year» i 2013 av Gault Millau og som «Winmaker of the year» i 2016.
Hjemme på familiegården leide etterhvert faren til Karsten ut sine vinmarker siden han var begynt å bli for gammel til å drive de selv, men i 2019 sa leietakerne opp avtalen fra og med 2020. Så da, etter 15 år borte fra familiegården bestemte Karsten seg for å vende tilbake til røttene sine i Pfalz. Sammen med kona Anne, som har stått i spissen for VDP Rheinhessen i mange år, startet han så Weingut Karsten Peter i Bad Dürkheim, en 20 minutters kjøretur vest for Mannheim.
Mye har blitt endret på familiegården siden den gang. Fra å ha 23 forskjellige druesorter på de 7 hektarene på eiendommen ble det redusert til kun tre druesorter: Riesling, Chardonnay og Pinot Noir. Riesling-rankene er i gjennomsnitt 40-15 år gamle, Pinot Noir- og Chardonnay-rankene er alt fra 20-1 år gamle, det har med andre ord blitt plantet mange nye vinstokker.
Karsten har berømte vinmarker som Kallstadter Saumagen å dyrke druer på, men også ukjente toppvinmarker i Bad Dürkheim og Leistadt. Vinmarkene til de sistnevnte er gjerne litt mindre kjente fordi det ikke er så mange topprodusenter her (før nå). I disse markene er jordsmonnet av porøs korallkalksteinsjord, oversådd med hulrom der vinstokkene kan slå dype røtter. Takket være farens mangeårige ekspertise jobber Karsten Peter utelukkende med selektion massale av vinstokkene. Det vil si nye vinmarker plantes med stikklinger fra gamle vinstokker, noe som bidrar til å bevare det unike mikroklimaet i jorda.
Fakta
- målet er å øke produksjonen til 9 viner i 2024
- 2021 var første årgang, 2022 var et flott år, spesielt for Pinot Noir og Chardonnay
- 70% av totalproduksjonen på 80 000 flasker selges til Norge, Danmark, Belgia, Kina, Sveits og Tsjekkia
Vinifikasjon
Ancestral Rot er en blend av 40% Pinot Noir og 60% St. Laurent i denne 2021 årgangen, men fra 2022 blir vinen en ren endruevin på Pinot Noir (Spätburgunder). Alle vinene merket Ancestral (forfedre på gammeltysk) er dyrket på marker hvor jordsmonnet består av porøs korallkalksteins-jord. Vinen får spontangjæring og St. Laurent druene modnes i betong-egg mens Pinot Noir blir modnet i klassisk fransk eik.
Smaksnotater
Dette er en spesiell blend, noe utypisk Pinot kanskje, men samtidig en svært innbydende, fløyelsmyk og leskende vin med smaker av mørke bær, men med et lyst sinn. Gode smaker med medium syre og integrerte tanniner. En god drikkevin som kan nytes lett avkjølt på terrassen (9℃) enten til pizza eller parmesanchips. Drikker fint nå og en 3-4 år frem i tid.