Vin til noe frisk og god sjømat? Da er Moreaus billige Chardonnay et bra valg. Foto: Geir Salvesen

Kjempebillig. Og god nok.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: J. Moreau Chardonnay 2016

Det koster stadig mer å dyrke sin vininteresse. Det vet alle som har sett prisene på sine yndlingsviner fra Frankrike gå i været. Chablis? Hagl og frost og værkrise og økte priser. Sentralburgundere det samme.

Men innimellom kommer det altså miksviner, uten fancy merkelapper, som bare gjør jobben.
J. Moreau er et Chablis-firma som står bak solide, tradisjonelle Chablis-viner på alle kvalitetsnivåer.  Her har firmaet altså laget en vin på samme drue som Chablis og sentralburgundere. Chardonnay. Verdens mest kjente hvitvinsdrue.

Det er vinmakeren i J. Moreau – Lucie Depuydt – som står bak denne billigvinen. Hun kommer fra Chablis og har i tillegg til ønologi også studert kjemi.

I denne tappningen har hun brukt 68 prosent Chardonnay fra Limoux i Languedoc, 30 prosent fra Loire og 2 prosent fra Petit Chablis.

Vinene modnes 6 måneder på bunnfallet før tapping. Poenget med denne vinen er renhet, syrefriskhet og ikke noe fatpreg.

Limoux-området kan faktisk skilte med mye mineralitet og det trenger igjennom her.

Den mangler litt kompleksitet, men den har mye av det som trengs for å nyte en rimelig og upretensiøs vin. Når den her kommer fra et velrenommert firma i tillegg, må dette bare bli et superkjøp.

​7850001 J. Moreau Chardonnay 2016
Bourgogne, Frankrike
Kr  119,90
Karakter: 6, Poeng: 82
En ekstremt rimelig fransk Chardonnay med uvisst opphav, litt fersken- og pærepreget, litt mineraler også. Middels fyldig. Fin å ha hvis man trenger mange billige viner til selskaper. Passer til: Fisk, skalldyr.