Kjenner du til druer som Saperavi, Rkatsitel og Viorica?

Hvis ikke, så bør du besøke vinmessen på Gamle Logen 8. mai. Her stiller 16 vinprodusenter fra Ukraina, Moldova og Romania, og med seg har de et stort utvalg av sine viner.

Del på Facebook

Vinproduksjon i rivende utvikling

Moldova, Ukraina og Romania har laget vin i tusener av år, og Moldova og Romania har i løpet av de siste tiårene hatt en fornyelse uten sidestykke. EU-midler, utenlandske investorer og økt kompetanse i alle ledd har satt Moldova og Romania på vinkartet. Lokale druesorter er blant de mest benyttede i disse tre landene. I tillegg benyttes også de klassiske europeiske variantene med stor hell. Gode naturlige forhold for vinproduksjon har sørget for å plassere Romania på sjette plass blant Europas vinprodusenter målt i hektoliter vin, mens Moldova er på ellevte plass. Produsenter fra Ukraina, Moldova og Romania henter jevnlig priser og utmerkelser på internasjonale vinmesser, og vinskribenter som Jancis Robertson har latt seg imponere.

Visste du at Milestii Mici i Moldova har verdens største vinsamling med om lag 2 millioner flasker? Og at vinkjelleren har ca 200 kilometer med ganger hvorav 55 kilometer fortsatt er i bruk?

Vinsmaking, mingling og master class

På vinmessen får du god anledning til å bli kjent med både vinmakerne og vinene deres. Du får smake viner laget på både lokale og internasjonale druer. Mange av vinene kan man få tak i på Vinmonopolet, mens noen av vinene er selges kun i restauranter og hoteller. På messen vil  vinmakerne og deres kollegaer dele ut smaksprøver samtidig som de forteller om vinene. Du går fritt mellom alle utstillerne, smaker og diskuterer vinene med venner , kollegaer eller andre vininteresserte som er på messen.

Her arrangeres også mange spennende seminarer og masterclasses slik at du kan få smake enda flere viner. Alle seminarer og master classes er gratis.

Viner fra Ukraina for første gang i Norge

Viner fra Ukraina har frem til nå ikke vært tilgjengelig på Vinmonopolet i Norge. Men landet som herjes av krig, har dyrket vindruer og laget vin i over 2800 år. Vinmaker Svitlana Tsybak fra Beykus Winery er representant for den unge generasjonen som siden Ukrainas uavhengighet i 1991 har etablert små, familieeide vinhus som lager begrenset kvanta av kvalitetsvin. På vinmessen blir det en egen Master class der Svitlana Tsybak forteller om hvordan hverdagen er for en vinmaker i et krigsherjet land.  Hun fikk smaksprøver av vinene sine over et krigsherjet land og inn i Europa, klar for Decanter World Wine Awards 2022. Chardonnay Reserve Beikush vant gull, mens to andre viner vant sølv!

På messen lanseres også vinen «Freedom Blend», som ett av Moldovas beste og viktigste vinhus, Purcari, har laget til inntekt for nettopp Ukraina. Vinen blir tilgjengelig på Vinmonopolet i mai.

Carpathian Single Malt

På vinmessen er det også premiere for en helt ny serie med rumensk Whisky. Carpathian Single Malt er den første rumenske single malt-whiskyen og sjefsdestillatør Allan Anderson vil lede en smaking med fire av whiskyene. Han har mer enn 30 års erfaring med skotsk og irsk whisky og har fra dag én hatt ansvaret for denne serien.

Allan Anderson er for tiden den eneste personen i verden som lager single malt whisky i Skottland, Irland og Romania.

Billetter og mer informasjon om denne og de andre master classene finner du her.