Pinot noir er stjernen i Oregons drueproduksjon. Foto: J. Christopher Wines

Kjølig vin i USAs rekordvarme vestkyst

Del på Facebook

Vestkysten av USA har i sommer igjen vært plaget av ekstrem hete, tørke og ville branner. Midt i dette klarer produsenter av raffinerte viner av pinot noir å holde koken.

 Willamette Valley – dette er dalen der brorparten av vinene i Oregon, staten nordvest i USA, lages. Her er det kjølig nok, noe som gir den ønskede syren i vinen. Fjellkjeden Coast Range beskytter vinmarkene fra stormene i Stillehavet, og Kaskadefjellene beskytter mot ørkenen i øst.

Vinområdet har unngått de katastrofale brannene som har herjet i Oregon i sommer. Men varmen slipper de ikke unna. Som California har Oregon opplevd ekstremvarme i år, og i hovedstaden Portland gikk gradestokken helt opp til 46. Det var over femti dager uten regn i Willamette Valley.

I utgangspunktet er det da lett uforståelig at pinot noir er selve stjernen i Oregons lille produksjon, druen som trives best i marginale områder, der det er kjølig og ikke for mye sol og varme. Men faktum er at nettopp i denne delstaten lages noen av verdens beste viner av nettopp pinot noir.

Unge viner

Det er bare vel 50 år siden de begynte å dyrke vinplanter i Oregon, og i takt med områdets suksess, utvides vinområdet stadig. Matplanter viker for druer. Gamle gårder omgjøres av moderne vinmakere.

Oregon kaprer markedsandeler, fordi den kjølige vinstilen slår an blant mange, også amerikanere. Mange her i USA liker som kjent alt som er stort og svært og søtlig, og det inkluderer drikke. Øl, vin og bourbon skal gjerne smake mye, ofte ledsaget av kraftig røykt ribbe eller oksebryst, «brisket». Eller en overdimensjonert hamburger, med lag på lag med ost og bacon og kraftige sauser. Rødvinene skal være mørke og smaksrike og ha mye alkohol.

Mesteparten av disse voldsomme vinene kommer fra lavtliggende områder i California. Vinene i Oregon har ofte mer finesse og mer struktur enn de enklere vinene i California, og smaken går mer i retning av røde bær og kirsebær. De forsøker å holde alkoholnivået i hvert fall under 13,5 prosent.

– Oregon er “hot ticket”, forklarer Kirk Wille, direktør for en av de mest anerkjente vinprodusentene i området, J. Christopher.

Han berømmer vinsammenslutningen i delstaten for å ha gjort en god jobb med markedsføring. Det er også mange vinarrangementer i Oregon som tiltrekker seg mange besøkende og skaper blest. Det største er det årlige «International Pinot Celebration” (ipnc.org), som finner sted i McMinnville. Det har naturlig nok ikke vært arrangert på en stund. Men billettene er allerede lagt ut for neste sommers arrangement. Det finner sted i slutten av juli – også med Oregons beste kokker som lager lunsjer og middager.

Lite område

Her i Washington DC, der undertegnede bor, er det mye vin fra Oregon i hyllene, og andelen er langt høyere enn produksjonen skulle tilsi. Det lages hundre ganger mer vin i California enn i Oregon, men Oregon spiser altså markedsandeler. De beste vinene koster atskillige hundrelapper og til og med tusenlapper, men det er mulig å få anstendige viner til 150 til 200 kroner her, både pinot noir og pinot gris her i byen. Kjøper jeg pinot noir til samme prisen fra California, er de ofte svulmende, fruktsøtlige, og uten tilstrekkelig syre. Etterspørselen etter gode viner fra California er høy, og prisene blir deretter.

Så hva gjør vinbøndene når det ekstremvarme i Oregon? Hva gjør de for å unngå vin som smaker bare sviske og blåbær, med for mye sukker og for høy alkoholprosent ?

– Vi beskytter druene ved ikke å gjennomføre den tradisjonelle grønne innhøstingen, forteller Kirk Wille. – Vi beholder bladene, og de beskytter druene mot overoppheting og at de ikke blir brent. Vi har også mange gamle vinstokker. Det er vulkansk leire i jordsmonnet, og røttene går flere meter ned og får hentet vann selv om det er tørke. Og da det ble over 40 grader i luften, gikk plantene i dvale. Det ble rett og slett for varmt, og det gjorde at modningen gikk saktere og det kom ikke så mye sukker i druene.

Pinot noir er stjernen i Oregons drueproduksjon. Foto: J. Christopher Wines

Askesmak av vinen

– Hva med alle brannene, som i år også rammet Oregon. Vil de gi usmak på druene?

– Heldigvis var det ingen branner i Willamette Valley i år. Men vi hadde tung røyk i vinmarken Appassionata i fjor, og mesteparten av druene der var ubrukelige. De ble hengende til fuglene. Vi overvåker vinen i fatene nøye for å sjekke om det utvikler seg røyksmak.

Akkurat det med askesmak i vin er blitt et stort tema som det forskes mye på i California og Oregon. Vindruer tar veldig lett til seg røyksmak, en time kan være nok. Druene trenger ikke å smake røyk med det samme, men lukt og smak av aske kan bli frigjort i fermenteringen. På den andre siden kan det være noen planter og noen druer og noen områder som forskånes, selv om det er brann i området. Et mysterium, ifølge forskerne. “Bare fordi det er røyk fra brann i en vingård, betyr ikke det at du vil smake det i vinen», sier ønologi Elizabeth Tomasino i Oregon State University i Corvallis til Washington Post i en usedvanlig grundig artikkel om temaet.

Årgangsvariasjon

Vinene i Oregon kan variere en del fra år til år.

2018 var det også veldig varmt om sommeren. Men det ble kjølig og regnfullt i september, og de klarte å holde alkoholen under 13,5 prosent. Vinene var elegante, og fargen var fortsatt relativ lys. 2017 var en fantastisk god årgang. Det var kaldt og mye regn om våren, og så kom en varm og tørr sommer.

Wine Spectator rangerer årgangene i Oregon veldig høyt. 2018 får 93 poeng, 2017 hele 95, og 2016 97! Vi må tilbake til 2011 og 2013 for å finne noe som ligner dårlige årganger.

– Hvordan lagrer viner fra Oregon?

– De beste lagrer veldig godt, for de har godt med syre og alkohol, og er ikke over-ekstraherte, mener Kirk Wille. – Tanninene er til stede, men ikke aggressive. Vi smakte nettopp en vin fra 2015 fra parsellen Medici litt øst for oss. Den var nydelig, selv om det var en varm årgang. Vinene våre modnes langsomt over tid, og er absolutt best etter sju-åtte år. Vi skal snart lansere en pinot noir fra vinmarken Appassionata fra 2012. Fra samme vinmark skal vi også snart lansere en riesling fra 2017, en slags «Grosse Gewächs» (den tyske «grand cru» – beste vinmark).

– Hva spiser du helst til en pinot noir fra Oregon? 

– And er opplagt valg. Men faktisk også grillet stillehavslaks. Den har godt med fett, og passer godt til den syrlige vinen.

Biodynamisk, men ikke sertifisert

Pinot noir er stjernen i Oregons drueproduksjon. Foto: J. Christopher Wines

Grunnen er ifølge dem selv at det er for dyrt og byråkratisk å få sertifisering, både økologisk og biodynamisk. J. Christopher bruker ikke kunstgjødsel eller sprøytemidler. Bare naturgjødsel.

Kirk sier at den offisielle sertifiseringer er for snever. Han mener hele produksjonen må være bærekraftig, det inkluderer gode arbeidsforhold og lite bruk av fossile brensler i maskiner og traktor. J. Christopher har solpanel på taket. De venter nå på en ny, bredere sertifisering.

Produseres varmt, serveres kjølig

Christopher har for tiden to viner på Vinmonopolet, og begge er pinot noir fra forskjellige vinmarker. En av dem er fra 2016, en annen 2017. Så de har allerede noen år på baken. Vinene koster 350-400 kroner, og det er rimelig i dette sjiktet av viner fra Oregon. Andre topprodusenter koster fort mye mer. Bergström og Adelsheim sine beste koster opp mot 5000 kroner, men du finner andre viner fra disse produsentene til rundt tusenlappen og nedover. Andre anerkjente produsenter fra Oregon på Vinmonopolet er Antica Terra, Eyrie, Evening Land, Nicolas Jay, Lingua Franca, Kelley, Averæn og Drouhin og de koster fra 400 kroner og oppover. Alle er fantastisk god pinot noir. Det finnes også glimrende chardonnay, og noen få pinot gris til salgs i Norge.

Husk å servere pinot noir lett avkjølt, gjerne helt ned mot 16 grader. Er de for varme, mister de friskheten som er så avgjørende. Et tips er å ha vinen i kjøleskapet og så ta den ut en halv til en time før servering. Unge viner bør dekanteres.

Pinot noir er stjernen i Oregons drueproduksjon. Foto: J. Christopher Wines

Marginale områder

J. Christopher eies av den sagnomsuste vinmakeren Dr. Loosen, som lager viner i et av de nordligste markene i verden, Mosel i Tyskland. Som seg hør og bør har da også J. Christopher nå parseller med riesling i Oregon.

Oregon og Mosel er marginale vinområder, men varmen kryper nordover som følge av klimaendringene. Begge steder strever de med å unngå overmodne druer, og det er mange år siden undermodne viner var et problem.

Likevel, det er i disse i utgangspunktet kjølige områdene vi nok vil finne de beste vinene i framtiden, selv om årets overraskende rekordvarme i Oregon er et varseltegn.