Barolo by en fin høstdag før tåken (nebbia) legger seg over nebbiolo-druene. Foto: Geir Salvesen.

Klassisk Barolo til god pris

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Er det mulig å få en fin Barolo uten å betale seg til fattigfant? Ja, f.eks Fenocchios Bussia Barolo i 2015-årgangen. I basisutvalget, til og med.

Ukens vin: Fenocchio Barolo Bussia Sottana Riserva 2015

En klassisk Barolo er neppe det man kan betegne som en sommerlig drikk, selv om besøkende til denne ytterst sjarmerende regionen i det nordvestlige Italia selvsagt forsyner seg godt av den også når heten dirrer i avslappede sommerkvelder – i mer normale tider. Grunnen er at det ofte er et litt strengt preg over dem, de klassiske. Ikke bare strengt, men litt tørre tanniner også. Det er gjerne det man får med klassiske fremstillingsmetoder slik som lang maserasjon der skallene er med i mosten lenge. Der man bare benytter druenes egne gjærsopper. Og der man skyr nye fat.

Barolo by en fin høstdag før tåken (nebbia) legger seg over nebbiolo-druene. Foto: Geir Salvesen.

Fencchio

Fenocchio er en slik tradisjonell produsent. Alberto Fenocchio som driver firmaet i dag og som er 5. generasjon, er nøye på å snakke om tradisjonen fra sine forfedre og at disse skal opprettholdes også i fremtiden. Ingen eksperimenter der, altså.

Fenocchio har slik sett plassert seg med begge føttene i den tradisjonalistiske leiren, mens modernistene består av noen helt andre. Vi trenger ikke å foretrekke hverken den ene eller den andre av dem, men bare forstå denne todelingen av vinstilene som definerer ukens vin ganske godt. 2015-årgangen var en ganske varm årgang, og her har vi druer fra kvalitetsvinmarker i nærheten av Monforte d’Alba i Barolo-områder. Denne vinen er en årgangsendring fra 2014.

For å få maks ut av denne vinen, er det lurt å bruke burgunderglass med vide boller.

Barolo by en fin høstdag før tåken (nebbia) legger seg over nebbiolo-druene. Foto: Geir Salvesen.

575201
Fenocchio Barolo Bussia Sottana Riserva 2015
Piemonte, Italia

345,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 5)

Moden Barolo med svulmende fedme i midtpartiet, tørket frukt, noe mørke smakstoner men mest røde bær, litt varm i stilen, tradisjonelt laget med svake balsamiske noter på smak. Ganske rimelig til Barolo å være på dette nivået. Passer til: Pasta med kjøttsauser (ikke tomatisert), storfe, storvilt, spekemat, lam, lyst kjøtt, lagrede oster.
Importør: Excellars AS