St. Emilion – en koselig vinby i Bordeaux omgitt av edle vinmarker. Foto: Geir Salvesen

Dette er en klassisk, utviklet Bordeaux til 250 kroner

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Bordeauxmessen i Oslo i forrige uke fremviste en bunke av flotte Bordeauxviner i den kjøpbare prisklassen – under 400 kroner. Bl. a. flere versjoner av Château Simard. Simard var ett av østkantslottene som slo seg inn på det norske markedet i fjor, og med viner importert av flere importører. Vi kan få Simard i både 2004 og 1996-årgangen. Slik er Bordeaux-markedet. Ingen har enerett på salg.

Simard er historien om en over 400 år gammel eiendom som – da det var snakk om å få slottet opp i Grand Cru Classé-sjiktet på 2000-tallet – ikke var så interessert. Den daværende eieren, Claude Mazière, satte størst pris på å ha den friheten han hadde hatt.

St. Emilion – en koselig vinby i Bordeaux omgitt av edle vinmarker. Foto: Geir Salvesen

Og det er å produsere en klassisk, absolutt litt gammeldags rød St.Emilion som kan lagres. Teknikken er enkel. Gjæring i store betongkar, lang maserasjonstid som drar ut smak – og tanniner. Simard bruker Merlot-Cabernet Franc-miks i 80/20-forhold.

1996-årgangen var en kjølig og i sin tid ganske stram årgang. Vi kjenner fortsatt tanninene bite litt. Så hvis du vil ha en snillere variant, kan du også få kjøpt en 2004 til samme prisen.

Det fine med St.Emilion-vinene er at de ikke er så ekstremt dyre, ikke de fleste, og at de tar kortere tid for å bli modne på grunn av det store innholdet av Cabernet Franc.

Andre gode viner på den smakningen var blant andre Château de la Cour Grand Cru 2012, kr 249,-, 87 poeng.,

Det er jo tørrstoffene i eldre Bordeaux som utfordrer yngre vinkonsumenter. Moderne viner har mer uttalt frukt og fruktsødme – også Bordeaux, i stor grad. Med en 1996 er vi nede på en naken, utviklet stil som ikke passer til pasta og pizza og slikt, men som er desto bedre med en lammekotelett uten sødme i tilbehøret.

St. Emilion – en koselig vinby i Bordeaux omgitt av edle vinmarker. Foto: Geir Salvesen

7824201 Château Simard 1996
St.Emilion, Bordeaux
Kr 249,90
Karakter: 5, Poeng: 87 

Bruning på rødfargen, tørket frukt, mest i rødbærsretning, urter, lær, litt tanniner som strammer i finish. Sjarmen til denne vinen handler om en fullmoden stil der det ikke er noe å vinne på ytterligere lagring. Drikkes til entrecôte og lam.