Kjøttet ble mørere med denne metoden og retten ble i det hele tatt hakket hvassere med saus til, men ellers velsmakende som sist.
Til 4 personer
900g (2 sider) lammecarré
solsikkeolje
salt og nykvernet pepper
Ta kjøttet ut av kjøleskapet en god time før den skal i ilden. Krydre det med salt og pepper, og la det vente mens du starter sausen.
Saus
4 dl lammekraft
2 dl portvin
1 dl rødvin
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
50 g sellerirot
1 gulrot
1 ss brunt sukker
nykvernet pepper
2 ss smør
Fres finhakket sjalottløk, hvitløk, gulrot, sellerirot, i litt olivenolje til løken er blank og fin. Strø sukkeret over og la det karamellisere seg. Hell over portvin og rødvin, og la det koke inn til det halve. Ha over lammekraften og kok inn til 1/3. Skum av sausen etterhvert. Sil av kraften og rør inn smøret, hold sausen varm til servering (NB! ikke la den koke etter smøret er i). Mens du holder på med sausen er det på tide å brune kjøttet på høy varme i en blanding av solsikkeolje og smør, på alle sider til den får en god og litt sprø stekeskorpe. Når det er gjort lar du den hvile litt igjen.
Sprø potetskiver
4 poteter
smør eller olje til pensling
maldonsalt
Skrell potetene og skjer de i tynne skiver, 1-2mm. Pensle med klaret smør eller olje. Ha over salt og pepper, og stek skivene sprø på en plate i ovnen på 225° i ca 15 min. Ta de ut og la de hvile (smekk de inn i ovnen igjen i noen minutter før servering).
Mynteblanding
2 skiver loff
1 dl extra virgin olivenolje
(Selvapiana)
2 ss mynte
1 ss basilikum
3 ss bladpersille
1 fedd hvitløk
1/2 sitron (revet skall og juice)
salt og nykvernet pepper
Skjær bort skorpen og tørk loffskivene i ovnen på 160° i 15 min. og smuldre de i små biter med hendene. Finhakk basilikum, mynte, bladpersille og hvitløk og bland sammen i en liten bolle. Ha i olivenolje og sitronskall, bland forsiktig. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Pass på å ikke ha for mye sitronjuice i blandingen. Loffbitene skal i blandingen helt til slutt for å beholde sprøheten bedre.
Ruccolosalat
2 bunter ruccolosalat
50 g revet parmesan
1 ss sitronsaft
3 ss extra virgin olivenolje (Selvapiana)
nykvernet pepper
Legg ruccolosalaten i isvann i 15 min og tørk den godt. Bland salaten med revet parmesan, sitronsaft, olivenolje og nykvernet pepper.
Nå er det tid for å sette inn kjøttet i ovnen! Legg stykkene med fettsiden ned i en ildfast form og sett inn i stekovnen på 240 grader i ca. 10-15 minutter til kjernetemperaturen er på 72+° C. Da får du en saftig og lett rød kjerne på kjøttet. La lammecarrèen hvile i 10 minutter før du skjærer den opp i passe stykker. NB! Husk å varme opp potetene litt før servering.
To viner, to gode valg. Musar Jeune 2011 viste seg å være den mest behagelige og med den litt mer underliggende dype frukten som gikk best både med saftigheten i kjøttet, friskheten i ruccolablandingen og den noe mektige sausen. Ikke for det, Poeira 2009 var en flott følgesvenn også, bare med litt mer tyngre frukt og framtredende tanniner. Chateau Musar er ikke en ukjent produsent, jeg har en årrekke gledet meg over hans viner. Riktignok mest hans røde Chateau Musar viner, som alltid har rangert høyt blant viner jeg drikker ofte. Musar Jeunes første årgang var i 2007 og er en ueiket vin som er en lettere og av en mer moderne stil enn Chateau Musar, og som passet denne retten på en fin måte.