Le Chocolat, sjokoladekake og litt portvin

Del på Facebook

Når høsten nærmer seg og det blir mørkere ute. Gradestokken senker seg. Sekker med ved kjøpes inn. Det selges flere stearinlys enn resten av året og mange velger å være hjemme i helgen med familien for å kose seg.

I denne tiden hva passer bedre enn å smake portvin.

Portvin er en av de mest kjente sterkviner, fremstilt av druer dyrket omkring elven Douros øvre løp.

Det var først på begynnelsen 1800- tallet at portvin fremsto som en søt, fyldig sterkvin. Siden da har utviklingen bare gått videre. Det er mange ulike portvinstiler, som skilles fra hverandre gjennom vinenes opphav og kvalitet og hvordan de blir lagret.

Viner som bør lagres en periode på flaske, har kork som må tas opp med korketrekker. Har man mulighet til å reise til Portugal og Lisboa finnes det mange muligheter til å besøke små hyggelige kafeer som kan introdusere deg for ulike portvinssmaker og gastronomiske gleder, spesielt fra havet.

Hvorfor ikke kose seg i høstmørket en helg med familien for å se filmen Chocolat/sjokolade sammen.

Sjokolade er en britisk-amerikansk romantisk dramafilm fra 2000. Handlingen foregår i en liten landsby i Frankrike. Religionen står sterkt blant innbyggerne i landsbyen, og de lever etter faste former. Vianne Rocher (Juliette Binoche) kommer til landsbyen og åpner en sjokoladebutikk midt i fasten, og hun blir møtt med motstand. Sammen med Johnny Depp som Roux utfordrer hun moralen i landsbyen.

Jeg kan anbefale to gode portviner for de som har lyst til å prøver nettopp det. Det ene er Quinta de la Rosa Finest Reserve  laget på druene Touriga Nacional, Touriga Franca, Tempranillo (Tinto del Pais). En søt fyldig portvin laget på gården til Sophia Bergqvist og familien med svenske aner.

Den andre Fonseca Bin No. 27. Laget på Tinta Cao, Tinta Roriz, TourigaNacional, Touriga Francesa,Tinta Amarela. De lager sin portvin kun på druer fra egne vinmarker. De har beholdt tradisjonen med tråkking av druer, fordi de ikke har funnet noen metoder som kan erstatte føttene og det manuelle håndverket. Deres Vintage Porter er kjent for sin saftige fruktighet og store utviklingspotensiale

Så min anbefaling en hyggelig fredagskveld i høstmørket er filmen Le Chocolat, et glass portvin. Men glem ikke et stykke sjokoladekake.