Vinmakeren i aksjon.

Le Guaite di Noemi

Del på Facebook

Da jeg besøkte Verona i forbindelse med Anteprima Amarone i januar møtte jeg en bestemt vinmaker ved navn Noemi blant produsentene samlet, da hun hørte at jeg var norsk insisterte hun på at jeg måtte møte henne igjen i Norge da hun skulle ta turen nordover i februar. Som sagt så gjort møtte jeg Noemi i Asker uka etter.

  • It is not a question of fashion-following, of time, of money, or simple duty… It is purely a question of love… -Noemi.

Noemi er i Asker med importøren sin for å arrangere en vinsmaking denne torsdagen, jeg tar en liten prat med denne energiske lille dama før resten av gjestene kommer.
Hun er spent på å være i Norge og syns landet virker gjestmildt og flott, det er moro å ha noen dager her og å møte en del av de som kjøper vinene hennes, skandinavia er som kjent et stort marked for viner fra Valpolicella.

Hun begynner med å fortelle at hun har hjulpet foreldrene sine på vingården og i vinkjelleren siden hun var 8 år. Kjærligheten til jorda og fruktene de kunne gro av den vokste for hver dag, i tillegg til en lidenskap til vin og olivenolje vokste også en interesse for dyr og spesielt hester frem etter som årene gikk. De begynte i det små; faren Stefano kjøpte noen få hektar olivenlunder i Mezzane di Sotto samt en liten pressemaskin for 20 år siden, i 2002 kjøpte han i tillegg noen vinmarker og begynte den første vinproduksjonen under navnet Dal Bosco Giulietta. Le Guaite er navnet på den beste vinmarken deres. I dag består familien Pizzighella av Noemi, foreldrene, tre hunder, to hester og en katt som følger de rundt i vinmarkene. Besteforeldrene bor også på gården og det hele høres ut som en klassisk italiensk familiegård.

De har 4 hektar vinmark og litt over 2 hektar olivenlunder beliggende ca. 400 meter over havet. I 2016 tok Noemi over gården offisielt, hun har fornyet imaget til vinhuset og skapt en mer internasjonal tone, da de har begynt å få en del internasjonal anerkjennelse. De produserer ca. 30.000 vinflasker i året fordelt på 5 forskjellige røde Valpolicellaviner. De liker å lagre vinene sine mer enn mange av naboene sine før de selges, det er alltid en risikosport, men en som kan lønne seg.

Noemi er ung, frampå og selvsikker, en type kvinnelig italiensk vinmaker en ser mer og mer av, og som ofte oppnår suksess. Jeg er spent på å følge henne i årene som kommer!

Noemis viner

Dette er vinene Noemi presenterer et knippe Valpolicellatørste mennesker i Asker (alle vinene er tilgjengelige på Vinmonopolet):

Le Guaite di Noemi Tano Rosso Veronese 2011: Vinen har en aroma av mørke bær, rød paprika, røde frukter og krydder. Den er fruktig og rund, krydret med et hint av tomatstilk, god syre og et elegant fatpreg.

Le Guaite di Noemi Valpolicella Superiore 2009: Den har et innbydende preg av mørke bær, kirsebær, moden frukt og et elegant fatpreg. Den er godt balansert med god syre, sitter godt i munnen.

Le Guaite di Noemi Valpolicella Superiore Ripasso 2009: mørke bær, kirsebær, moden frukt, hint av mokka og tørket frukt. Den er kraftfull og intens på smak, moden frukt, godt balansert, godt krydret i en lang utgang.

Le Guaite di Noemi Amarone della Valpolicella 2009: Modne bær på nesen, kirsebær, svisker, tørket frukt og krydder. Den er tørr og godt balansert, kompleks frukt, god syre, fine tanniner, godt balansert og sitter godt.

Le Guaite di noemi recioto della valpolicella 2009: Innbydende nese med mørke bær og moden og tørket frukt, lett syltetøypreg. Den har god fylde og følger nesen, modne kirsebær og fine toner av krydder og vanilje.