Fra disse vinmarkene til Domaine Maire i Jura-området kommer ukens Chardonnay-vin. Foto: Boisset Collection/Facebook.

Leskende hvitt rett fra Jura

Dette er et knakende godt kjøp i Basisutvalget. En deilig Chardonnay fra Frankrike til litt over 160 kroner. Fra Jura, til og med.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Maire Grand Minéral Côtes du Jura Chardonnay 2022

Å, det er moro. Moro å finne flotte viner som er budsjettmessig innenfor rekkevidde for alle vinkjøpere. I dag fra et område jeg sjeldent skriver om. Jura helt i øst i Frankrike. Og vi skal konsentrere oss om de ikke oksidasjons-stylede Chardonnay’ene man finner der. Men en som er frisk og kan lede tanken hen på en Chablis, faktisk, men med noe mer kjøtt på midtbenet. Domaine Henri Maire er produsenten. Men det er det store Boisset-firmaet som markedsfører den, på linje med en rekke andre vinmerker.

Det er ofte en slags klar, gulaktig frukt over Jura-Chardonnay’ene. Nesten uansett om det er i den oksiderte, nøttete stilen i en Vin Jaune. Eller den friskere, og mer mineralske stilen som denne er. For en gangs skyld er navnet ikke misvisende. Det er en tydelig mineralsk tone over den, noe som fremtrer som litt saltaktig og jordsmonns-speilende. Alkoholnivået er lavt til våre dager å være, bare 12,5 volumprosent.

Litt tilbake igjen til hovedstilen for en Jura-Chardonnay. I passe mengder, med streif av gul frukt, nøtter og smør, kan man nesten ane en fattigmanns Meursault i dem, og det må jo være absolutt av det gode.

Matfølge til vår sensommervin i dag er skalldyr av de fleste slag, kanskje unntatt østers, kanskje ikke. Men krabbe, reker, kreps sushi og sashimi er selvsagt følge til denne vinen.

Maire Grand Minéral Côtes du Jura Chardonnay 2022 (11732801)

Subtil og dempet duft med streif av mineraler, våt stein og salt, en slags Chablis-dreining over den, med litt mer midtfylde. Absolutt en fin vin. Ung i smaken og kan gjerne ligge litt. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. På basisutvalget.

Hand Picked Wines AS

Kr. 164.90
84 poeng