Ren, klar, mineralsk Riesling fra Schlumberger. Foto: Geir Salvesen

Leter du etter en tørr og mineralsk Alsace? Da har du truffet med denne!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Aaaahhh, den sødmen. Den sniker seg inn i så mange Rieslinger. Men ikke her.

 

Ukens vin: Schlumberger Les Princes Abbés Riesling 2017, Alsace

Mange er trolig ikke klar over det, selv erfarne vinfolk, at Alsace i det nordøstlige Frankrike har en fantastisk forskjellig jordbunnkomposisjon. Så mange forskjellige terroir-varianter. Her kan du lese mer om akkurat det. https://www.vinsalsace.com/en/grands-crus/

Og gjennom århundrene – faktisk fra 800-tallet – har man lært at dersom man skal ha de beste Gewurztraminerne, er det dette området som gir beste resultat. Og slik er det for Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir. 1200 år med utprøving og eksperimentering er ikke å kimse av. Altså ettusentohundre år!

Vil du ikke ha en tysk Riesling, som ofte kan ha litt tropiske innslag selv om Tyskland ligger så langt mot nord som det gjør, er du mer garantert en regissert og balansert fransk vinstil hvis du velger Riesling fra Alsace. Og hvis du i tillegg til tørrhet, vil ha stein – granitt, flint – så er ukens vin akkurat valget for deg.

Egentlig satte jeg i å le da jeg stakk nesen ned i glasset. Der er som om man skulle ha pulverisert en flintstein og bare la støvet hvirvle seg pent oppover gjennom neseborene. For å like ukens vin, må du altså like mineralitet.

Da er vi selvsagt ved det beklagelige faktum at det ikke er mulig å bestemme nøyaktig hva mineralitet er, bortsett fra at «vi kjenner det». Slå to flintstykker mot hverandre, og det blir enten gnister eller en spesiell type lukt.

Ok. Nok om mineral-diskusjonen. Domaine Schlumberger har et par hundre års historie og har ikke vært så mye i fronten i Norge, men eier veldig mye vinmark, og mye Grand Cru-vinmark også. Og stilen er tydeligvis ment å være presis. Det er noe man får til lettere hvis det ikke er så mye restsukker.

 

Ren, klar, mineralsk Riesling fra Schlumberger. Foto: Geir Salvesen

 

4283701
Schlumberger Les Princes Abbés Riesling 2017
Alsace, Frankrike

159,90 kr (bestilling)
83 poeng (terningkast 5)

Flint, stein, stein, flint, grønt eple. Flint. Helt klar smaksretning må denne og absolutt totaltørr. En fin terroir-representant som koster lite. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff. 
Momentum Wines AS