Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Kabinett 2016

Jeg har lenge digget vinene til Koehler Ruprecht og spesielt vinene fra Saumagen, toppvinmarken som ligger med sydvendte heng på...

Weingut Koehler-Ruprecht har eksistert siden 1700 tallet, men det var først under Bernd Philippi sin stødige hånd som gjorde at vinhuset ble en av topp-produsentene i Pfalz. Siden 2008 er det Dominik Sona som har videreført de gode tradisjonene med å lage gode viner på gården. Tross sin unge alder har Dominik mye og god erfaring fra vinhus som Neiss, Kuhn, Van Volxem, Flowers og Littorai. Gården ligger i byen Kallstadt, en 30 minutters kjøretur vest for Mannheim. Her har de 12,5 hektar vinmarker og produserer cirka 90 000 flasker hvert år. Vinrankene er fra 15-18 år gamle, hvor hoveddelen består av Riesling (56%), Spätburgunder (19%), Weissburgunder (7% ), Chardonnay (3%), Scheurebe og Muskateller. Jorden består av kalkstein, sandete leirjord og delvis med grus. Vinrankene er fra 2 and 35 år gamle, mens i Saumagen markene er i gjennomsnitt 17 år gamle.

 

fakta

– 60% av produksjonen eksporteres i hovedsak til USA, Belgia, Sveits, Australia og Spania
– de beste årgangene for Riesling er 1990, 1998, 2007, 2008, 2009, 2012, 2014 og 2016
– de beste årgangene for Pinot 2012, 2015, 2016

 

vinifikasjon

Druene selekteres i markene, presses på gården og får skinnkontakt natten over. Deretter får den roe seg på ståltanker i ca 2-3 dager, før den overføres til 1200 liters tyske eikefat fra Pfalz. Vinen modnes videre på bunnfall i 9 måneder før den filtreres lett før den ender på flaske. Vinen fremstilles med naturlig gjær, ingen chaptalisering, ingen tilsetninger, ingen temperaturkontroll, kun små mengder av sulfiter.

smaksnotater

Betegnelsen Kabinett beskriver en tørr vin laget av fullt ut modne druer. Saumagen er en delikat og syrefrisk vin med god dybde i frukten. Den har balanserte og lette smaker av melon, pasjonsfrukt, aprikos og et innslag av sydlanske frukter med fremtrende syre. Alt i alt er det en pent sammensatt vin som gir en behagelig drikkeopplevelse som varer lenge. Vinen er fremdeles ung og det anbefales å lagre den noen år før du henter den frem igjen. Vinene herfra lagrer godt og kan spares i opptil 15 år.

Saumagen Kabinett passer best som matvin og gjerne til fersk kreps, spagetti og blåskjell eller laksetartar med mango og avokado. Drikketemperaturen synes jeg var passe rundt til 12° C.

Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Kabinett 2016

Weingut Koehler Ruprecht