Foto: Vinoteca
Det er mange gode viner å få kjøpt på vinmonopolet, noen er drikkeklare nå, andre har godt av å bli lagret. Hvilke viner som har godt av å ligge lenger og hvordan de bør lagres er ikke alltid like lett å holde orden på. Jeg har samlet sammen en liten oversikt som forhåpentligvis kan være til hjelp.
– – –
Det er ikke lett å vite hvilke viner som egner seg best for lagring, men generelt er det viner med god fruktighet, fra en god årgang og viner med restsødme som kan ligge lenge. Hvor lenge er vanskelig å si eksakt, men hør gjerne på hva vinmakeren selv mener det er en god pekepinn. Noen viner som egner seg bra til lagring er viner fra Barolo og Bordeaux, Champagne og Riesling. Det har alle til felles at dei er konsentrerte og friske.
For at en vin skal utvikle seg på best mulig måte trenger den ro og hvile i en egnet kjeller, rom eller et vinskap. De fleste vinene som produseres i dag kan drikkes unge og blir ikke nødvendigvis bedre med lagring. Men mange blir det og alle som har smakt eldre/modne viner vet hvilken lykke det er å oppleve et utviklet aromabilde med tertiære smaker, silkemyke tanniner og en integrert syrestruktur. Viner som ikke er gode unge blir ikke bedre av å lagres.
Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge en skal lagre en vin. Men ved å sjekke med vinmakeren får jeg ofte en pekepinn, samtidig som jeg gjerne kjøper flere av viner (3-6stk) jeg synes er spesielt god og åpne en ved jevne mellomrom, 1-2 år kanskje. Barbera kan generelt sett lagres i 4-5 år, men jeg har også smakt fantastiske barberaer som har tålt 12 år, men da fra en spesielt god årgang fra en anerkjent vinmaker. Jeg har vært så heldig å få smake 50 år gamle rieslinger som har vært fantastiske, Nebbiolo fra 1842, 1896 og 1897, som det fremdeles var godt liv i. Det er som en egen verden som åpner seg av smaker som jeg som en lidenskapelig vinelsker har stor glede av å oppleve.
Temptech
Wineandbarrels
Vinoteca
Vinskap.com
Vinlagringskompaniet
Hvordan gjenkjenne feil på vinen
Hva er en god vin?
Alto Piemonte