Lukas van Loggerenberg

Lukas van Loggerenberg er en fremadstormende vinmaker som med sin 2017 årgang for alvor har satt seg på vinkartet! Hans Geronimo...

Lukas van Loggerenberg. foto © Van Loggerenberg Wines

Lukas van Loggerenberg er en fremadstormende vinmaker som med sin 2017 årgang for alvor har satt seg på vinkartet! Hans Geronimo laget på 100% Cinsault er absolutt strålende, men smak også hans Kameraderie 2017 laget på Chenin Blanc. Pow!

–  –  –

Det hele begynte med en generell interesse for vin etterfulgt av Ønologi-studier på Elsenburg Agricultural College  i Stellenbosch. Men det var ikke før han i 2015 fikk smake en 1989 Cabernet Franc på Domaine de la Chevalerie i Loire, at han virkelig fikk øynene opp for vin. Det var der og da at han bestemte seg for å lage sine egne viner.

Lukas vokste opp i et område med høye fjell rundt noen innsjøer hvor guttegjengen ofte hoppet de 5 meterne ned i vannet under. Hver gang det var Lucas sin tur til å hoppe, pleide han å overdøve frykten med å rope, GERONIMO! av full hals. Derav navnet på vinen:) Opplevelsen gjenspeiles i etiketten hvor en kan helt øverst kan se en gutt som hopper og en Jackal-fugl, som symboliserer de få nervepirrende sekundene han svevde i luften. Det er samme følelsen av nervøsitet og usikkerhet akkurat som da Lukas og hans kone, Roxanne, følte det da de startet vineventyret.

Van Loggerenberg holder til på Fransmanskraal farm i Stellenbosch, en 40 minutters kjøretur rett øst for Cape Town i Sør Afrika. Produksjonen deres er relativt beskjeden med 13 000 flasker i 2017 og 20 000 flasker i 2018. Men kvaliteten på de 6 forskjellige vinene Lukas lager er høy og selv om første årgang kom så sent som i 2016 han har allerede rukket å bli viden anerkjent for sine viner, samt blitt kåret til årets unge vinmaker i Sør-Afrika for bare noen uker siden. De kjøper inn mesteparten av druene fra andre druedyrkere på Western Cape, men dyrker selv Chenin Blanc druene som brukes i Kameraderie. De andre vinene de produserer er Geronimo, Break a Leg, Trust your Gut, Breton og Graft.

 

fakta

  • 60% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Storbrittania, USA og Japan
  • vinrankene til Break a Leg (Cinsault) er 34 år gamle, Trust Your Gut (Chenin Blanc) 28-58 år, Kameraderie (Chenin Blanc) 58 år, Breton (Cabernet Franc) 10-18 år og Graft (Cinsault Syrah) 22 år gammel.

Geronimo 2017. Foto: Jørn Broll.

vinifikasjon

Geronimo er laget på 100% Cinsault med 42 år gamle Bush vinranker fra Stellenbosch og 34 år gamle bush-vinranker fra Paarl som står i granitt og rød leire.
Vinen er naturlig gjæret med 80% hele klaser, med en temperatur rundt 24-28º C. med 3 uker skinnkontakt. Mosten presses og overføres til store 500 liter franske eikefat hvor den går gjennom malolaktisk gjæring. Det er racked av det bunnfall rundt mai, da blir svovel lagt til for første gang. Vinen tappes på flaske uten filtrering i begynnelsen av september etter 4 måneder modning på fat, før den får ytterligere 6 måneder på flaske før den slippes. Lukas foretrekker å tappe denne vinen på flaske ganske tidlig for å fange den krispheten som cinsault har.

 

smaksnotater

Vinen har en svak duft av bålrøyk, pepper og røde bær. På smak er den lett og ledig, en tanke pinot-aktig, med svale smaker av pepper, bringebær og lett mørke kirsebær. Det er en ren og klar vin, ueiket på smak, slank, delikat med tørr utgang. Den er både mørk og lys, søt og syrlig, med god balanse mellom frukten og syren. Kan lagres fra 3-10 år

Temperer vinen til 16º C og drikk den til andebryst med rødvinssaus eller andebryst med pærer og neper. Nam!

Van Loggerenberg Geronimo 2017

Van Loggerenberg Wines

les også:
Tim Atkins 2018 South Africa Special report