Musar 2006

En eksepsjonelt god vin i en eksepsjonelt god årgang. Chateau Musar har laget spesielt gode viner i en mannsalder og...

Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 og regnes som Libanons ledende vingård. På 180 hektar mark i 1000m høyde, en halvtimes kjøretur nord for Beirut i Bekaadalen, har druene perfekte vekstvilkår fordi Bekaa er så å si sykdomsfri og har nesten aldri frost. Dette sammen med en middeltemperatur på 25 grader celsius og mye regn om vinteren, bidrar til Chateau Musars flotte viner.

2006 har vist seg å bli en fantastisk årgang. Men den kunne fort ha endt svært dårlig. 12. Juli det året brøt det ut krig mellom Hisbollah og Israel som skulle vare i 34 dager frem til 14. august. Innhøstning ble gjort mellom kuleregn og bombenedslag, at druene kom i hus og at det i det hele tatt ble en 2006 årgang er et under. Men med heroisk innsats av mange mennesker, godt hjulpet av været dette året gjorde sitt til at druene fikk perfekt vekstvilkår. Vinteren var kald og Bekaadalen var dekket av snø i 2 uker, og når våren kom var det jevn temperatur fra 30º C på dagtid til 22° C på kveldstid. Cabernet Sauvignon var den første som ble høstet tidlig i september, etterfulgt av Carignan og så Cinsault. Cabernet Sauvignon tilfører vinen rik og krydret frukt, Cinsault god konsentrasjon av blåbær og røde kirsebær og Carignan frisk syre.

Vanligvis slippes denne vinen 7 år etter innhøstning men da Musar 2006 ble smakt i 2013 var det klart at den ikke var ferdig. Den trengte mer tid og ble holdt tilbake. Først i ett år, så i ett år til, helt til 2017. Da var den 11 år gammel, og endelig ferdig! 2000 flasker kom til Norge og mesteparten noen er fremdeles å få tak i på enkelte vinmonopol, men nye 360 flasker skal ha blitt tilgjengelig senere!

vinifikasjon

Vinrankene, bushvines, ble plantet på 1930 tallet og står i grusjord over kalkstein. Markene ligger nær Bekaadalen ved landsbyene Aana og Kefraya.

Chateau Musar 2006 er en klassisk blend av 1/3 Cabernet Sauvignon, 1/3 Cinsault og 1/3 Carignan hvor de forskjellige druene blir vinifisert hver for seg. Druene håndplukkes, avstilkes og presses. Mosten spontanfermenter i sementtanker ved 25-30° C. Etter ca 6 måneder stikkes vinen om og de ulike elementene legges på franske Nevers eikefat (hvorav 20-25% er nye), hvor de modner i ca et år.  Vinene blandes så sammen i sementtanker før den ble tappet, ufiltrert, på flaske i juli / august i 2009.

Normalt flaskemodnes vinene i minimum 3,5 år i Musars kjellere før de slippes på markedet, men 2006 årgangen fikk altså 8 år på flaske før den ble sluppet!

smaksnotater

Dette er en stor vin med dyp, moden og saftig smak av søte kirsebær, solbær, pepper, avslepne tanniner og pent integrert syre. Silkemyk og lang ettersmak. Drikk temperert til 17-18º C og da gjerne til rødvinsmarinert indrefilet av lam eller indrefilet med rødvinsglasert løk.

Årganger smakt av Chateau Musar; 1974, 1982, 1995, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2008, 2009 og 2010.

Chateau Musar 2006

Chateau Musar