I februar gjestet Bill Spence fra det New Zealandske vinhuset Matua Norge i forbindelse med Oslo vinfestival. Jeg tok en times prat med Bill før han holdt en intim vinsmaking i andre etasje på Vèritè på Aker Brygge.
Pionerer med Sauvignon Blanc
Matua ble grunnlagt i 1969 av Bill og broren Ross Spence, de var de første som plantet druevarianten Sauvignon Blanc på den todelte øystaten. Hvorfor de valgte å plante nye varianter i hjemlandet kom av at Bill hadde gått på skole i USA, de plantet derfor de variantene han hadde studert der.
Det ble ikke like vel tatt i mot med nye nye druevarianter, folk på New Zealand importerte mye australsk vin og var skeptiske til vin de ikke hadde hørt om. Faren til brødrene ville ikke ha noe med dem å gjøre mer da de kom med innovative druevarianter og metoder å produsere vin. De hørte aldri fra han igjen. Likevel satset brødrene for fullt, og det skal vi være glade for i dag.
Bill og Ross fikk sågar besøk av Robert Mondavi som tipset dem om å kalle vinen Fumè, dette var et velkjent navn eller samlebetegnelse om du vil, og folk kjøpte da vinen deres. Etter en tid gikk de tilbake til Sauvignon Blanc, de ville være tro mot den nye druevarianten.
Fra et skur til internasjonal suksess
Brødrene har virkelig jobbet seg opp fra grunnen, Bill bekrefter at de faktisk begynte vinproduksjonen i et skur. Det var så dyrt å få vinlisens på 60-tallet at de begynte med å kjøpe en gammel vinlisens opprinnelig gitt til innvandrere som fikk lov til å produsere vin til egenproduksjon.
-Hvordan havnet du her da, fra å lage vin i et skur til å bli et stort internasjonalt selskap? spør jeg den eldre, entusiastiske mannen.
– Vel, det kostet meg et ekteskap, sier han og ler litt før han fortsetter. – Man trenger lidenskap, man må alltid følge lidenskapen. Og være åpne for å prøve noe nytt. Hvis en mislykkes må en prøve igjen. Og igjen.
Lidenskap er tingen for Matua, helt ned til de minste detaljene. Masken i logoen er en spesialdesignet Maorimaske produsert av den lokale Maoristammen og selve navnet Matua betyr «The senior». På mange måter er Bill Spence «the» Matua.
I 2000 ble Matua solgt til Beringer Blass Wine Estates på grunn av familieproblemer hos en av aksjeeierne i familien. Bill ble igjen i firmaet i 9 år før han ga seg. Det ble etterhvert for kjedelig med pensjonisttilværelse og han begynte igjen som Brand Manager og reiser nå rundt for å fortelle om vinhuset.
På spørsmål om fremtiden for Matua svarer Bill – De fortsetter i samme ånd som jeg og broren min gjorde, de fortsetter å utvikle seg, ser på nye druesorter, områder å dyrke druer, driver med kvalitetsutvikling… han pauser litt, før han fortsetter – Vi holder også selvfølgelig også på med dette med miljø, selv om det er et fryktelig papirarbeid så er vi i full gang med å gå over til organisk/økologisk produksjon.
Ingen skal fortelle andre hva de skal like
Når det kommer til vinene til Matua har han en tydelig beskjed: han vil at alle skal drikke det de liker. Ingen skal fortelle andre hva de skal like. De har lagd en rekke forskjellige viner og håper at hvert fall noen faller i smak hos de fleste.
De enkleste skal være lette hverdagsviner mens Legendsvinene er litt mer komplisert og mer matviner ifølge Bill. De tar seg stor nøysomhet med å produsere Legends linjen, blant annet bruker de tre forskjellige gjærtyper med ulike egenskaper og de sorterer druene etter størrelse og lager de forskjellig.
Som Bill sier: – The Legends wines punches above their weight, de smaker mer enn de koster.
Han har kun igjen noen måneder av kontrakten sin med firmaet, og både gruer og gleder seg til å være ferdig. Denne gangen kommer han til å forbli pensjonist, det er selvfølgelig fullt fortjent selv om vinverdenen «mister» en utrolig kunnskapsrik og engasjert vinmaker.
-Er du trist for at dere aldri tok opp tråden igjen med faren deres, spør jeg avslutningsvis. – Vel, ja på en måte. Men vi lagde god vin, det ville ikke han godta, sånn er det. Men jeg tror at han innerst inne var stolt av oss.» Avslutter han med et smil.
Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2017
Denne er den enkleste av Matuas viner, den er produsert som en frisk drikkevin til hverdags.
Vinen har fruktig og frisk aroma med mye grønne toner, aroma av tropisk frukt og urter, hint av blomster. Den er fruktig og fin på smak, syrebalansert med urter i ettersmaken som sitter godt.
Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2017
Vinen er aromatisk på nesen med grønne toner, stikkelsbær, grønn paprika og urter i kombinasjon med mer tropisk frukt. Den er fruktig, har de samme tonene i munnen som i nesen og en god og frisk ettersmak. En litt fetere og mer elegant stil.
Matua Marlborough Pinot Noir 2015
Dette er hverdags pinot`en til Matua. Vinen har en fruktig aroma, her er det mye mørke bær, krydder, lakris, litt urter og eucalyptus. Vinen er saftig, preget av røde bær, urter og fat. Godt balansert. (Gi den gjerne litt tid i en karaffel for å åpne den opp)
Matua Lands and Legends Central Otago Pinot Noir 2016
Vinen er lagret 10 måneder på franske fat. Vinen har en frisk og fruktig aroma, mye rød frukt i form av bringebær og kirsebær, tranebær, lett krydret og hint av fat. Den er fyldig og litt sødmefull på smak, bra syre og fine tanniner i en tørr og krydret utgang.
Matua Single Vineyard Central Otago Pinot Noir 2014
Denne er produsert kun på de små druene etter sortering, lagret en periode på fat.
Vinen har en konsentrert aroma av mørke bær, kirsebær, urter, litt tørket frukt og krydder. Den er fyldig og fruktig, god balanse mellom utviklede toner og friskhet, lang og god ettersmak.