Disse to sørger for jul i stuen. Julie Medeville og Xavier Gonet. Foto: Produsenten

Muskuløs Champagne som fikser julematen din

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ville det ikke har vært flott å finne en toppvin som matcher det meste av norsk julemat? Her er en god kandidat. Champagne med muskler fra Gonet-Medeville.

 

Ukens vin: Gonet-Medeville Champagne 1.er Cru Blanc de Noirs.

 

Champagneområdet er – sett utenfra – preget av noen få, kjente navn. Vi har Champagnehus som Bollinger, Ruinart, Krug, etc. Men i Norge er vi faktisk så heldige å ha god tilgang på mindre kjente merker som kan være veldig gode. Ukens vin – som er tenkt til julemat – har et kjempetrøkk. Og kommer fra et nærmest ukjent par. Julie Medeville og Xavier Gonet. Derav navnet Gonet-Medeville.

Julie Medeville er vinmaker på Sauternesslottet Château Gillette (som i barberhøvelen). Mens Xavier Gonet arvet Champagnevinmarker fra faren. En kjekk kombinasjon, med en sikkert god forsyning av vin både som aperitiff og dessert til det hjemlige kveldsmåltidet.

Grunnen til at jeg har plukket ut denne Champagnen som julevinen i år er den robuste stilen og dens smaksrikdom.

Den er laget på 100 prosent Pinot Noir – som kan gi en syrlig, slank, elegant rødbærsfrukt. Men ikke her. Allerede fargen indikerer at dette er et hyggelig smaksmonster: Dyp gul-orange-tenderende-til-rødfarge. Mest orange, kanskje. På duft er den mest en hvitvin. Eller en rosévin. Eller en slags rødvin. Den er alt.

 

Disse to sørger for jul i stuen. Julie Medeville og Xavier Gonet. Foto: Produsenten

Det pussige er at vinen har meget høy syre, 9 g totalsyre pr liter, og bare 6 g dosage, noe som skulle tilsi en svært syrlig, tørr vin. Den er tørr, men virker mye kraftigere enn de tekniske dataene skulle tilsi. Det er vanskelig å si nøyaktig hva som er forklaringen på dette, men det brukes blant annet fat i gjæringsprosesessen. Men bare 30 prosent i denne.

Druene til denne vinen kommer fra en 3 hektar stor vinmark – Craie – i Bisseuil hvor paret holder til. Den har ikke noen spesielt lang lagring på bermen. Bare to år «sur lie». Produksjonen er også ganske stor. Allikevel er det masse smak i den. Kanskje forklaringen er at druene er blitt ordentlig modne og at denne vinmarken er såpass god.

Match-messig er det vanskelig å finne en drikk som takler norsk julemat så bra som Champagne. Mine journalistkolleger skriver av og til/ofte at en eller annen tynn, tysk Riesling er bestevalget til norsk julemat. Det er jeg ofte helt uenig i. Det er jo magert, spinkelt. Den har riktignok høy syre, men blir for veik til å stå imot umamivirkningen og saltet og røykingen av pinnekjøttet, samt håndtere sødmen i kålrabistappen.

Denne Champagnen, derimot, går til pinnekjøtt, ribbe, lutefisk. Sikker torsk og kalkun også, men det har jeg ikke prøvd.

 

Disse to sørger for jul i stuen. Julie Medeville og Xavier Gonet. Foto: Produsenten

6693501 Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut
Champagne, Frankrike
Kr 359,90
Karakter: 6, 90 poeng

Dyp gul/orange på farge med rødlig streif. Kraftig og kompeks duft av bakst og røde epler. Det samme i smaken som i tillegg kan skilte med krydder og fylde. En kraftplugg av en Champagne. Som passer best til mat. Pinnekjøtt, Ribbe, Lutefisk, spekemat. Basisutvalget, Kategori 6

Importør: Moestue Grape Selections.