Foto: Dreamstime

Nå er det jul igjen – betraktninger på julemat og drikkefølge

Del på Facebook

Når man blir eldre sies det at tiden går fortere og fortere. For meg som snart fyller 60 år er jeg enig i det. Tiden går fortere og fortere. Spesielt fra sommerferiens slutt og ny julefeiring.

Selv om vi vet at julen kommer hvert år er det alltid to spørsmål som gjerne dukker opp selv om vi har hatt god til å forberede oss. Det ene er om vi skal kjøpe juletre i år også eller skal vi kjøpe et plastjuletre. For min del savner jeg ikke dryssende juletrær og har for lengst valgt et tre i plast. Når det er pyntet er det heller ikke så lett å se forskjell bortsett fra at det mangler kvae og duft av skog.

Det andre spørsmålet er hvilke viner som passer til julematen, og det enkle svaret er den du foretrekker. Men for en sommelier er svaret litt mer krevende. Det avgjørende er hvilken klassisk julemat du velger. Skal det være pinnekjøtt, ribbe eller torsk? Det kan være avgjørende for vinvalget, men man skal heller ikke se bort fra hvilket tilbehør som befinner seg på årets juletallerken.

Ofte kan det være en blanding av søtt og surt. Fettholdig og magert. Flere smaker kan være utfordrende og man spør seg noen ganger om man skulle ha flere viner til samme rett, men det går jo ikke.

Det finnes de som velger kalkun på juleaften og kanskje gjør de nettopp det for å gjøre vinvalget enklere. Andre velger kun øl og akevitt.

Min anbefaling er å velge musserende til juleribba. Et godt valg kan være Von Buhl Riesling Brut 2017. En tysk vin laget på 100 % Riesling. Dette er en musserende vin laget på tradisjonell måte og noen måneder på fat. Med et smakspreg av eple, sitrus og nøtter gir denne vinen julestemning. Von Buhl kan også passe som aperitiff når gjestene ankommer på juleaften. Har du noen flasker igjen etter julefeiringen kan disse utmerket åpnes på nyttårsaften for å feire starten på et nytt år.

Så hva kan man velge til pinnekjøtt?  Her strides de lærde. For meg blir det en flaske Seeger Grauer Burgunder Trocken 2020. En 100 % Grauburgunder. Et tydelig smaksbilde med snev av både krydder og eple. Vinen har lite sødme, men stor grad av friskhet. Selv om vinen kan lagres hadde jeg våget å fortære den til årets julemiddag.

Så var det årets delikatesse fra havet og høytidelig servering av torsk på tallerkenen. Mange nordmenn velger rødvin til torsk. Et godt alternativ kan da være å vende blikket mot Australia. I denne verdensdelen kan man finne en utmerket pinot noir: Logan Weemala Pinot Noir 2021. Friskhet i smak og bærpreg som kirsebær og muligens bringebær. Vinen kan nytes nå eller spares til en senere anledning. Jeg velger den til årets viktigste middag. Gjestene fortjener det beste.

Så er selvfølgelig dessert et eget kapitel for seg selv. Unge mennesker kan ofte velge andre alternativer enn besteforeldrenes ønske om å følge familiens tradisjoner slik det har vært i generasjoner. Der besteforeldrene valgte riskrem med rød saus, kan alternativet for den yngre generasjonen være Panna Cotta.

I år har jeg valgt en dessertvin fra Tyskland. Et godt alternativ kan være Peter Mertes Nachtgold Beerenauslese. En vin som er komponert på 20 % Riesling og  80 % Silvaner. En vin du gjerne kan servere som dessertvin, men i romjulen hadde jeg funnet frem ostefatet og gjerne litt marmelade og noen skiver spiralloff.

Magen må få lov til å hvile seg litt før nyttårsaften.

Vinen har en duft av aprikos og honning. Edelsødme, og en smak du kan nyte i mer enn 5 sekunder. Vinen kan lagres, men jeg velger å nyte den til årets julefeiring. Ingen vet jo hva som kan skje neste år.

God Jul!

 

Vinene i artikkelen er:

  • Von Buhl Riesling Brut 2017, Kr 259,90 (varenr 2215301)
  • Seeger Grauer Burgunder Trocken 2020, Kr 219,70 (varenr 13227901)
  • Logan Weemala Pinot Noir 2021, Kr 175,70 (varenr 9187501)
  • Peter Mertes Nachtgold Beerenauslese, Kr 119,90 (varenr 1646602)