Rent og pent i fatlageret hos Torresanta. Foto: Torresanta.

Ny sjanse for Castel del Monte, rødvin fra Italias støvelhæl.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Frem fra fortidens glemte vintyper, stiger Castel del Monte atter en gang. Verdt å gi den en sjanse.

 

Ukens vin: Torresanta Castel del Monte

 

Det var bare noen få italienske rødviner på Vinmonopolet på 1970- og starten av 1980-tallet du kunne være rimelig sikker på å få tak i. En Chianti på bastflaske. Og en Castel del Monte. Castel del Monte-navnet stammer fra det gamle fortet som lå på dette høydedrag i provinsen Puglia fra virkelig gamle dager. Vinene var mørke og bløte, med litt rustikke tanniner og av og til litt småoksidasjon. Hoveddruen var Uve di Troia, som vel ikke er den mest sentrale blant Italias mørke druetyper, men som gjør jobben her sørpå ved Italias støvelhæl.

Så var det slik at Vinmonopolet lanserte to forskjellige versjoner blant sine julinyheter. Torresanta i Filari og Conte Spagnoletti. Begge i det behagelige prissjiktet under 150 kroner. Conte Spagnoletti med en leskende, saftig og myk, mørk bærfrukt. Torresanta med mer struktur.

Hvorfor disse vintypene «døde» ut i Norge skyldtes trolig en kombinasjon av flere faktorer. At stilen ble sett på som gammeldags. Og at resten av Italia greide å forbedre seg på de fleste fronter. Og utkonkurrere dem.

Hva de har å tilby på støvelhælen? Jo, romslig, mørke, litt krydrede og etter hvert også vellagede rødviner som ikke er altfor varme i stilen. Grillviner absolutt. Vin til stekt pølse. Etc. Noen gram restsukker som gir avrundende sødme, gjør at man også kan bruke dem til mer krydret mat.

Ikke noe man ville servert dersom man skulle sitte og diskutere vinen en time eller to. Men det skal vi heller ikke. Kjøl den ned, og spis pølsen din.

Rent og pent i fatlageret hos Torresanta. Foto: Torresanta.

11037201 Torresanta I Filari Castel del Monte 2017
Puglia, Italia
148,– kr (basis)
83 poeng (terningkast 5)

Kjølig, mørk – men moden bærfrukt og plomme. Her er det også med Aglianico på 30 prosent i tillegg til 70 prosent Nero di Troia. Aglianico bidrar med et pent lite tanninbitt, men ikke for mye. Billig og en ukludret vin. Bare ståltanker. Litt avrundende restsukker med ca 5 g pr liter. Passer til: Bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, storvilt, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk.
Servco