Francisca Palacios er den nye sjefsvinmakeren på Odfjell, ung og full av entusiasme over det spesielle, norskeide vinprosjektet i Chile. Foto: Vingruppen.
Santiago, Chile.
Kvaliteten fortsetter å øke i vinene fra norskeide Odfjell i Chile. Nå har nordmennene gitt mye av vinansvaret over til purunge Francisca Palacios, som har jobbet seg oppover som lærling i vinanlegget deres en knapp times kjøretur utenfor Santiago, i Padre Hurtado. Bernt Daniel Odfjell, som sammen med Laurence Odfjell, er de to arvtagerne til vingården som faren, Bergensrederen Dan Odfjell, startet i 1982. Det var først en fruktfarm, før det ble bestemt å satse på druedyrking og vinmaking.
Når man kommer kjørende fra Santiago og tar av inn på Camino di Valparaiso, som er den gamle svingete veien gjennom fjellene mot den fargerike kystbyen Valparaiso ved Stillehavet, er noe av det første man ser en flokk norske fjordinger, lyse og relativt små som de er. Brukt til å pløye i vinmarkene og som gjødselleverandører. Men også vinmarker som ligger brakk eller i ferd med å bli revet opp, selv om de bare har vært i produksjon siden 1998. -Det måtte til, sier Francesca. -Vi var ikke helt fornøyd med frukten vi fikk fra dem de siste årene. De produserte for lite, så vi replanter. Synd det ser litt stygt ut nå. Ja, det river jo litt i øynene, medgir hun.
Odfjell er, så vidt jeg vet, Chiles eneste biodynamiske vinprodusent. Og vinene er også 100 prosent veganske, for dem som det måtte bety noe for. Her har spesielt Bernt Daniel Odfjell vært en forgrunnsfigur og en aktiv pådriver. Med de spesielle grepene som da gjøres. Ingen kunstgjødsel. Naturlige gjærsopper. Høsting etter biodynamisk kalender. Nedgraving av fylte kuhorn i vingårdene. Sprøyting bare med homeopatiske virkemidler i form av en slags te laget av organiske materiale. Pluss da kobbersulfat, som regnes som naturstoff. Men da i små mengde.
Noe av det man legger merke til i vingården er hvor mye fugleliv som finnes i busker og kratt. Det er fordi man har plantet busker for å få en variert vekst av planter og trær der forskjellige typer insekter og fugler kan trives. Drueplanter på rekke og rad er jo en slags monokultur, altså dyrking av bare en type planter, noe man vil omgå litt med plantemessig mangfold. Det høres jo ut som en selvfølge når man tenker på det, men all dyrking medfører enfold og ensretting. Med de problemene som da oppstår.
Nok om det plantemessige. Odfjell har i dag 12 vintyper inne på det norske markedet. Det er de sedvanlige og kjente. Sauvignon Blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon, Carignan. Og Carmenère. Denne siste druetypen var mye brukt i Frankrike og i Bordeaux-området, men trenger ekstra varme og sol for å modnes nok. Ellers hadde man en tendens til å få veldig grønne, paprikasmakende, viner med tagger i. Før tidlig på 1990-tallet trodde man det var Merlot man hadde i vinmarkene, og Merlot modner mye tidligere. Det var først da man identifiserte Carmenère at det ble tatt grep rundt innhøsting. De 30 årene siden den gang har gått med på læring. Fruktene av denne læringen er også klart merkbar i ukens vin, som er en Carmenère fra Odfjell. Til en svært gunstig pris også. Litt over 150 kroner. Hovedpoenget her er altså å holde tanninene i sjakk, samtidig med at man får frem en klar, mørk, bær- og plommeaktig fruktighet. Odfjell har tre kvalitetsnivåer på sine viner. De rimeligste heter Orzada, neste gruppe er Armador og toppvinene heter Aliara. Alt har noe med sjøfart og seiling å gjøre på spansk.
Armador Carmenere 2022 (3421901)
Maipo, Chile: Fint lakrispreg på duft, modne tanniner, veldig mørke bær, ørlite grønn helt i finish, men innenfor grensen og slik det nok skal være med denne druetypen. En veldig fin og rimelig vin. Passer til: Svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam og sau, and. På bestillingsutvalget.
Symposium Wines AS
Kr. 154.90
85 poeng