Øko-viner fra nyhetsslippet denne våren

Del på Facebook

Maximin Riesling Sekt Brut (16789101)

Sekt, Tyskland:

Ikke-sert, driver øko. 100% Riesling, med frydefullt høy syre. Maximin’s slekt har eid vingården siden 1882, og han er 6.generasjon som nå lager vin. Med forbilledlig lav avkastning i vinmarkene, dyrker de etter økologiske prinsipper, hensyn til mikroklima i marken og spontangjæring i kjelleren. Denne sekt’en, som er noe av det beste tyske muss jeg har smakt på en stund, duftet søt gjærbakst, noe gummi og gule frukter. Fyldig, smaksrik og lun inngang med deilige bobler, nydelig syrestreng gjennom frukten, og lett saliverende utgang. Noms!

Bestillingsutvalget.

Plus Vini AS

Kr. 264.90

Müller Grossmann Satz Viertal Grüner Veltliner (15679901)

Niederösterreich, Kremstal, Østerrike:

Miljøsertifisert prod. 100% GV. Navnet Grossmann kan mislede litt, det er kvinnen Marlies som lager vinen. Hun har tatt over etter sin mor Helma, og vingården er under omlegging til økologisk. De gjør mest av det som er nødvendig, og minst av alt annet. Treffende nok lager Marlies en vin som heter «No makeup». Herværende GV er lett på duft, hvite blomster, litt gummi, og klassisk: hvit pepper. Bløt og lett fyldig inngang, med appetittelig bitterhet, god konsentrasjon og fylde i munnfølelsen, med litt syrligsøt og tindrende utgang. Deilig! Se også «Furth» fra samme, nydelig munnfølelse. Disse er slafs.

Tilleggsutvalget.

Plus Vini AS

Kr. 224.90

Apostolidi Bulles des Coteaux (16314101)

Makedonia, Hellas:

Søsknene Vasiliki og Etftimios Apostolides tar snart over vingården som ble opprettet i 1958. Familiens 13 hektar drives etter biodynamiske prinsipper, med stor omsorg for det komplekse økosystemet. Det er første gang jeg smaker musserende fra dette området. Litt sødme på duft, søte epler, karamell, en lun duft, kanskje prim og appelsin? Påske-dufter. Pent skum i munnen, lett frisk syre som av epler og mørkere sitrusfrukter, veldig mineralsk og samtidig med en solmoden spenstig frukt. Nesten 8 gram syre på denne, utrolig så nær et «syden-land».

Bestillingsutvalget.

Wicked Brands AS

Kr. 369.90

Ch. Sainte-Luce Bellevue Les Aubelines (10855301)

Bordeaux, Frankrike:

Øko- Biodyn-sert. 80% Sauvignon, 20%Muscadelle. Skjenker skikkelig lykkelig påskegul i glasset, og dufte aprikos, fersken, varm steinflate, og hint av mentol. Lett glatt og sødmefull inngang som tiltar mer utover i kurven, god sterkhet og fyldig munfølelse, med en konsentrert og peprig utgang. I overkant høy alko på denne syns jeg (hvitvin på 14,5) men utrolig godt maskert. En knallgod øko Bordeaux. Spontangjæra, 5 dager med skall. Stål og betong.

Bestillingsutvalget.

Natural Selections AS

Kr. 289.90

Dom. Damien Pinon Vouvray Tuffo 2022 (16549901)

Loire, Vouvray, Frankrike:

Miljøsert.prod. HVE, blir Øko-sert fra 2023. 100% Chenin, fra Damien Pinon og kona Ingrid, som har 29 hektar vinmark tilsammen. Duftet innbydende av gul steinfrukt kvede, noe tropisk, og noe nøtter. Litt søt inngang med fersk fruktsyre, med en vidunderlig «viskos» munnfølelse. Frisk syre som balanseres veldig godt av et lite honningpreg og en smalere mineralsk avslutning. Deilig vin. Spontangjæra, 6-8 mndr modning på berme. Umanipulerte, kan vi vel kalle Pinon’s viner.

Bestillingsutvalget.

Chrysopidae AS

Kr. 249.90

Les også