ØkoNytt: Georgia – fra ribbe til Roquefort

Blant disse georgiske vinene finner du minst to som er helt knallgode. Visste du at Europas høyesteliggende kirke, 3.900 moh.,...

Foto: Silje L Meskestad

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.Blant disse georgiske vinene finner du minst to som er helt knallgode. Visste du at Europas høyesteliggende kirke, 3.900 moh., er i nettopp Georgia?

Pheasant’s Tears Goruli Mtsvane 2019
Georgia
Kr 289,90
Oransjevin-sert. 100% Goruli. Uklar gyllen gul. Fra to vinmakere som dyrker øko-drevne vinmarker flere steder i Georgia. Opptatt av de tradisjonelle måtene, og de gamle druene. Hurra! Dufter lakk-lakk-lakk, uvalig duft som heller motmaling, grønn pære, noe intens frukt liksom pakket inn i vatt. En advents-bombe, med andre ord. Superspesiell! Lakkpreget, fyldig og lett sødmefull inngang med stramme tjæreaktige overtoner, godt bitt. Syrlig utgang med noe fin brødskorpe, veldig saliverende. Underfundig. Prøv til rå/upasteruriserte oster, pasta med pesto, og kanskje rakfisk? Håndplukka, spontan, ufiltrert. Lagret i kvevri (amfora). (importør: Non Dos)

Ethno Kakhuri Mtsvane Rkatsiteli 2019
Georgia
Kr 269,90
Øko-sert. En drøm! av en vin. Slafs. 100% Rkatsiteli. Dufter fiken-honning, hint av polish, tørka banan/estere, nydelig duft! Smått glatt og lett sødmefull tropisk inngang, meget pen og deilkat fylde! Lett stram utgang, blomstrete aromaer og varm munnfølelse. Lages av Lado & Iva, som driver biodynamisk på marker ca. 700 moh. Prøv til Rueslåtten chevre (blir helt nydelig «søtfjøs»), brun geitost, eller pinnekjøtt? 6 dager på skall. Håndplukka, spontan, ufiltert. Lagret på stål. Skikkelig noms! Vinklubb-medlemmene bestilte flere flasker umiddelbart. (importør: Non Dos)

Ethno Saperavi 2019
Georgia
Kr 279,90
Øko-sert. 100 % Saperavi. Krevende! Dufter mørke bær, kjølig, og svart pepper. Virkelig tørrer (men ikke som en typisk bordeaux som gir deg Bluetooth…), slank og kjølig med en snikende frukt. Bør luftes. Noe fint bergamott.aktig der. Det er også en slags beskhet der som ikke automatisk balanseres av salt mat. Prøv til klippfisk (men godt utvannet), eller lune oster på briks, ikke for salte! Vinen er helt magisk til upasteurisert smør fra Numedal 😉Trenger fløte. Pinnekjøtt funket ikke helt. Håndplukka, spontan, ufiltert. Lagret på stål. (importør: Non Dos)

Rkatsiteli Dry Amber Wine 2019
Georgia
Kr 169,90
Oransjevin-sert. 100% Rkatsiteli. Skjenker mørk gyllengul. Nam duft, dufter søt kvae, intens gul frukt, hint av lakk/terpentin, noe balsamisk/kamfer. Finurlig! Minner om Tenerife-vin. Masse smak, intens og sødmefull inngang, veldig pen kjernebitterhet, virker nesten stofflig. Noe sandaktig/krittaktig munnfølelse, lett saftig med volatile estere og snert i utgang. En knallvin! Denne går nok til alt fra ribbe til Roquefort. Veldig erotisk etikett, men etter å ha sett Orfeus i Operaen forrige uke tåler vi det meste. Fermentert på qvevri, 6 mndr lagring på samme. (Basis, kat.4. importør: Fine Wines)

Askaneli Rkatsiteli Qvevri
Georgia
Kr 159,90
Naturvin-sert. 100% Rkatsiteli. Dufter fortreffelig!- melis og superkonsentrert sitrus, pakistansk mango. Smaker mildere enn nesen, men fin, gul frukt, veldig lett tørrende utgang. Bør sikkert få noe mer tid i glasset og beites over flere dager. De to brødrene Askaneli lager også en rødvin. Setningen «buds on each root vine will be carefully poisoned» på brødrene’s hjemmeside gjør meg usikker, men er sikkert åpen for tolkning😉Amfora (qvevri) i 6 måneder. Importør: Rebel Group)

Under streken:

Gio’s Marani Mukuzani
Georgia
Kr 190,00
Ikke-sert. 100% Saperavi. Vinmaker som holder til øst i georgia, men jeg har funnet sparsomt med detaljer. Dufter svarte moreller, noe krydra, den litt mildere pakistanske mango. Overraskende smal inngang, mørk og lett tørr, pitrer på tunga (ref.granateple), noe av den samme beskhet. Mulig litt overmoden frukt der. Tror den sitter utmerket til camembert eller treeske-oster som Chaumes. Skal være Håndplukka, spontanfermentert og lagt med skall og kjerner. Lagret på stål. Hyllevare på mange pol. (importør: Liquid)

 

Wineandbarrels_june_del_2
13 the lucky number