Optimal viltgryte-vin

Da jeg var på Vectura-messe i høst, la jeg min elsk på bl.a den øko-sertifiserte vingården Pflüger sin Riesling. Utover...

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.Da jeg var på Vectura-messe i høst, la jeg min elsk på bl.a den øko-sertifiserte vingården Pflüger sin Riesling. Utover vinteren har jeg fått smakt meg igjennom enda flere viner fra denne vinmakeren, og tror jammen jeg har funnet selve viltgryte-vinen. Og viner til ertesuppe på knoke!

12129901
Pflüger Buntsandstein Pinot Noir
Tyskland , Pfalz
Kr 179,90
Øko-sert. 100% PN. Deilig krydra duft, noe søtt, og hint av speket kjøtt. Litt krutt. Man blir nysgjerrig. Lett krydra, saftig og kjølig sødme, med lett tørrhet der, litt kjernebitterhet i ettersmaken Lett vibrerende munnfølelse, nydelig lett saftighet med snert. Sitter knall til viltgryte. Særlig hvis du lager reinskavgryte og erstatter fløten/rømmen med Snøfrisk mens du koker inn. Prøv også til supper med lettsalta kjøtt. Alex Pflüger driver ca. 40 hektar vinmark i Pfalz, mest biodynamisk.

Har du tatt opp arven etter farmor og prøvd deg på ertesuppe kokt på knoke? Da har jeg tre forslag til viner som passer som hånd i hanske:

7873101
Moltès Riesling Tradition
Frankrike , Alsace
Kr 168,90
Øko-sert. Dufter lett konsentrert, hint av petro, litt støv, pepper, noe litchi. Lett livlig og sitruspreget inngang, fyldig og lett sitrende. Sitter godt, nesten pitrer på tunga. God syrestruktur! Perfekt til suppe Vichysoisse, og til ertesuppe kokt på knoke, særlig hvis du slenger en dæsj hjemmelaget surkål på toppen! Søsknene Stephane og Mickael overtok driften på den nesten 100 år gamle familiegården i Alsace, i 1995, og la om til øko. 4 måneder på bunnfall. (importør: Rebel Group)

10670701
Pflüger Biodynamite 2020
Tyskland , Pfalz
Kr 199,90
Øko-og Biodyn-sert. Blend på 80% Riesling og 20% Gewurz. Dufter nesten litt brent gummi, på en fin måte, tropisk, mandelmasse og hint av frisk sitrus. Bløt og glatt inngang, lett tropisk og fin sødme med noen pene bitre knagger. Saliverende syre i ettersmaken. Lett mineralsk men god lengde. En skikkelig lille-lørdag-vin. Prøv også gjerne til eple-og fennikkelsalat med mozzarella. Håndplukk, lagra på stål.

Mosbacher Ungeheuer 2012 (NB. se nye årganger, denne hadde jeg kjøpt for lenge siden)

Ikke-sert. Bøt og deilig duft, vil bade i den! Lett petro og pepperkakedeig på duft, litt kritt. Deilig! Fyldig og lett peprig på smak, noe ferskenpreg, inntagende syre. Den sødme-pepper-balansen er helt magisk. Noe dill eller granbar-preg som gjør den enda mer finurlig. Får Ruprecht-assosiasjoner. Nam! (importør: Moestue)

Hva med kraftige supper på rotgrønnsaker? Jeg har lagd potet-og purreløksuppe flere ganger i vinter, og denne vinen gjør seg med smørstekte krutonger:

10663501
Pflüger Cuvée Rassig Brut
Tyskland , Pfalz
Kr 239,90
Øko-sert. Såkalt sekt-riesling, musserende. 16 mndr på flaske. Dufter deilig! Søstrene Jacobsen som var med vinklubben på denne smakingen var svært begeistret, selv om adjektivene kanskje ikke minnet direkte om vin: deilig brent gummi, geitramsstilk, rabarbara. Litt salt. På smak: masse! Lett sødmefull og fyldig, pen mousse og særlig syre. Fersk, sitrusaktig sådan. Nesten aprikosgodt-aktig intensitet. Godt strukturert musserende. Veldig fin «tysk stil», altså.

En roligere og mer champagne-aktig bouquet finner du i denne:

13073101
Moltès Crémant d’Alsace Brut
Frankrike , Alsace
Kr 179,80
Øko-sert. 70% P.Blanc, 20% PN og litt Riesling. Dufter flatbrød, polish og noe eple-estere. Noe brød og roseblader, sterk epleduft. Skjenker veldig stort skum (korken gikk skikkelig), fint melne eplerpreg, fløyelsesaktig munnfølelse på tungespissen, lett sitruspreg.  Ikke samme syrestruktur som Pfüger-musserende, og en lett cremant å like. Bør serveres kjølig. Stål, og 20 mndr på flaske.

 

Under streken:

13083901
Nodus Chaval Chardonnay Moscatel 2020
Spania , Valencia
Kr 129,80
En lett matvin (til alt annet enn rakfisk, som jeg prøvde med uhell), er denne øko blandingen av Chardonnay og Muscatel. Dufter søtt, noe kritt og leire, lett parfymert og noe stikkelsbær. Konsentrert og lett sødmefull inngang, pitrer litt (overraskende), litt bitter grape i utgang. En rimelig gripe-til-vin, til grønne supper.