Rød-muss i rorbua

Mellom fjell og fjord drikkes det visst mest rødvin i dette landet, særlig nord for Sinsen. Rødvin står sterkt i...

Rødvin står sterkt i det kalde norske land. Men trenger det være stille rødvin?

Mellom fjell og fjord drikkes det visst mest rødvin i dette landet, særlig nord for Sinsen. Rødvin står sterkt i det kalde norske land, og er nesten som eget konsept å regne: «-ja, også trenger vi no’ rødvin.» Men det trenger jo ikke bøttes ned fra pappkartonger, og det trenger heller ikke være en stille rødvin. Her har jeg samlet et knippe røde Musserende viner, tørre sådan, som jeg vågalt presenterte for typisk (om man tør si det, uten å få Skjalg Fjellheim på nakken) høylytt diskuterende nordlendinger på Helgelandskysten, i et eldorado av måsunger, Drunken Sailors, og «huff vææære». For første gang ble det meg forklart karakteristikken «tørka møkk» med underkategorier

Kort om rød musserende: vi er i området Emilia-Romagna i Italia, midt på støvelen altså, hvor dette lages etter den såkalte Champagne-metoden, hvor druevæsken gjærer ei god beite på tank, for deretter å helles på flasker for å fortsette annengangs gjæring der. Det forutsetter selvfølgelig at det er noe sukker igjen som gjæren har lyst til å momse videre på, – dette er enten restsukker i første druevæske, eller at man tilsetter noe søtt på selve flaska. Så korker man og lar gjæren dure i vei. Slik blir det futt på sakene!

I dette utvalget er Gutturnio og Cinque Campi flotte representanter for første metode, mens Camillo Donati følger andre metode og tilsetter 7 % søt (men ugjæra!) malvasia ved flasketapping.

I ØkoNytt sin ånd er alle de 5 vinene fra famiieeide gårder som drives øko/biodynamisk. Min frykt er at denne typen deilige rødvin-musserende skal bli kuppet av mengdeorienterte kooperativer igjen, sukkerjustert og tappet på alu-boxer for å konkurrere med Coca-Cola. La oss dyrke den fruktig-bitre tørrheten! Vi nordlendinger tåler det godt. Dessuten passer de utmerket til lokale, fete spesialiteter, ref. får-i-kål.

(For passende rorbu-stemning musikalsk sett, søk opp Drunken Sailors med «Langt mot nord» 😉)

6961901
Cinquecampi Rio degli Sgoccioli
Italia, Øvrige
Kr 279,90

Bestillingsutvalget
Interessant! Fruktig duft, moreller/plommer, noe tørka møkk, litt røyk og saltkjøtt. Fin fylde, krekling-tørrhet, masse smak av konsentrert kjernefrukt, lett porøs med lette bobler og fin stramhet. Mye nikking hos nordlendingene rundt bordet over denne. Kan prøves til pannestekt eller grilla makrell og rømme. Nam! Rødoransje farge. 100% Lambrusco. Naturvin-sertifisert VP.
Importør: NonDos

 

5491501
Cinquecampi Rosso Lambrusco dell’Emilia
Italia, Emilia-Romagna
Kr 229,90
Bestillingsutvalget

Dufter fiol/lavendel, balsamico, mørke bær og noe salt. Lett musserende, lett fruktighet, tørrer litt, veldig fint kalkaktig og lett porøst preg. Virkelig deilig vin også etter noen dager. Gården Cinque Campi er familieeid i 200 år nå, og drives biodynamisk men er øko-sertifisert. Naturvin-sert VP.
Importør: NonDos

 

9382501
Camillo Donati Lambrusco dell’Emilia 2019
Italia, Emilia-Romagna
Kr 239,90
Bestillingsutvalget
Dufter noe syrlig, surkirsebær og liljer, og intense estere. Jeg blir nysgjerrig! Lett sødme i inngangen, fersk frukt som tørrer litt, godt integrert stramhet. Finner noe liljeaktig også i ettersmaken. Gøy vin. Dyp rød farge, 100% Lambrusco. Donati driver biodynamisk, på en familieeid gård fra 1930-tallet. Hurra! Spontangjæra vin, lagrer på sement. Øko-sert.
Importør: NonDos

 

257301
Camillo Donati Rosso della Bandita 2019
Italia, Emilia-Romagna
Kr 239,90
Bestillingsutvalget
En slags cuvee, helt blålilla på farge (minner om ungarsk okseblod-vin, ble jeg fortalt av en edru sjømann). Dufter deilig røde bær, betong, bringebær, noe fortreffelig tørka møkk. Fersk og lett mousse i inngang, veldig fin sødme og stramhet! Hint av lakk der, veldig godt integrert alko (14%), fint kalkaktig midtparti. Deilig saliverende og lang utgang. PS. La hvile litt i munnen. Også god holdbarhet i kjøleskap noen dager. Prøves til lyst kjøtt og hvit fisk, men også soppburger. Håndplukka, spontangjæra, ufiltrert. Lagra på sement. Øko-sert.
Importør: NonDos

 

10684001
Croci Gutturnio 2015, NB. Årgangen skiftes til 2016 nå.
Italia, Emilia-Romagna
Kr 229,90
Bestillingsutvalget
Duftkalas! Trenger ikke smake engang. Dufter kirsebær, deilig stram møkk, søt stikkelsbær, saltkjøtt, noe tjære/lær, fioler, muskat og nellik og noe bål? Midt i juli sa en nordlending at det lukter noe vi spiser til jul😊 Slank inngang med kirsebærkjernetørrhet, lett stram med fin syrlighet og lett mousse, tørrer litt, noe lakk. Liker! Overraskende langt fra pappvin,- men allerede en slager i nord. Prøv altså til julemiddag, men også til salat med grilla chevre. Noms! Gutturnio er familieid gård siden 1935, 10 hektar med vindruer som er håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Lagrer på sement, tappes på flaske v/20 g restsukker for 2.gangsgjæring. Jobber biodyn men er øko-sert på VP. Vil smake mer fra denne vingården!
Importør: NonDos

 

Og for de som vil unngå møkka men liker rød-moussen, – eller kanskje ikke liker rødvin i det hele tatt, prøv denne:

11757601
Cantina di Carpi Lambrusco di Modena Biologico 2019
Italia, Emilia-Romagna
Kr 141,10
Bestillingsutvalget (også hyllevare flere pol)

Dufter vanilje, saft, frisk myr (!), bjørnebær, hint av salt. Skikkelig blålilla skummende i glasset. Syrligsøt inngang, fin fylde, fruktige bobler, nypressa villbringebær-friskhet. Hverdags-rødmuss!
Importør: Rubino

 

Vil du starte kalaset med hvit musserende?

Her er to som også passer i rorbua:

13043801
Zanni Blanc de Noirs
Italia, Lombardia
Kr 149,00
Basisutvalget (kat. 6)
Dufter søtlig, melis, epler og noe gummi, noe rabarbara. Fruktig epleaktig inngang, ganske mye myk brus, noe fin lakris i ettersmaken.  Lettdrikkelig. Øko-sert.
Importør: Arcus

 

11858401
Integrale Prosecco Brut
Italia, Prosecco
Kr 154,90
Bestillingsutvalget
Dufter pære, deilig fersk lime, noe banan og kjeks. Sødmefull inngang, noe tropisk frukt men grønt tilsnitt og med god struktur! Noe interessant lano-aktig der, og fin salthet. Denne kunne godt vært i basis. Nordlendingen med hang til sanking og selvberging mente den kan passe til bl.a grilla breiflabb. Øko-sert.
Importør: LaMarc