SALT eller FRUKTDREVET?

Pensum for salt vin? På den store Vectura-messen i mars var det som om alle vinene jeg smakte plasserte seg...

Bildekollasje: Silje L Meskestad

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.Pensum for salt vin? På den store Vectura-messen i mars var det som om alle vinene jeg smakte plasserte seg i enten den ene eller den andre av to kategorier: SALT, eller FRUKTDREVEN. Så her kommer en inndeling etter nettopp disse to kategorier, og hvis du ikke har noe forhold til salt vin ennå så får du herved pensum.

FRUKTDREVNE

Weing. Wöhrle Müller-Thurgau 2020
Tyskland
Kr 179,90
Øko-sert. 100% Müller-Thurgau, på 1-liters flaske. Fra Kaiserstuhl, jeg bare nevner det. Dufter av blomster, mineraler og urter. Nam!-superfin sødme, veldig tilgjengelig. Småfet og sødmefull, lett tindrende men godt innsydd syre, hint av salt mineralitet. Saftig og lett juicy. Til alt av sommermat. Øko siden 1991. Dyrkes av Tanja og Markus. Håndplukka, spontan, stål.

 

Condé Sangiovese Rosé 2021
Italia
Kr 199,90
Øko-sert. 100% Sangiovese, fra Emilia-Romagna-området. En kvinne eier og driver denne vingården. En utrolig fersk rosè! Dufter nype og avispapir. Saftig og skikkelig syrerik oppkvikker, slafs! Denne skilte seg ut. Håndplukka, 3 timer på skall, spontangjæra, 6 mndr på stål.

 

Fresco di Masi Verona Bianco 2020
Italia
Kr 149,90
Øko-sert. Blend med hovedvekt på Garganega og Chardonnay. En naturvin «light» med litt restsødme, ikke helt tørr. «Organic & Non-filtrato», hurra! Har også en rødvin. Fyldig fruktpreg på begge disse, minihint av lakk men veldig lette å like også for naturvin-skeptikere. Saftig men fast utgang. Spontanfermentert, stål, ufiltrert.

 

Champy Pernand-Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses 2017
Frankrike
Kr 349,80
Ikke-sert. 100% PN.  Dufter krutt/flint, mørke bær og hint av likør. Skikkelig fast og deilig bærpreg med innslag av nype. Nesten porøs utgang, wow, lang og deilig ettersmak.  Spontangjæra. Jeg har smakt den hvite cuveen «Edme» fra samme, Chardonnay 2016, som også bar vitne om noe av samme stilen, fet og litt glatt med påtagende sødme i inngang men så kommer den sterkere på ved stramme trekk og kanskje litt (for) tynn syre men mye mineralitet og samme lett porøse, tindrende utgang. Sikkert magisk med rødbete-hummus.

 

Luca Fiori Vittoria Piemonte Barbera 2020 (BiB)
Italia
Kr 398,90
Ikke-sert. Dyrker uten kjemiske midler eller ugressmidler. 100% barbera på boks. Dufter rent og intenst av kirsebær, litt lakk, hint av gjærbakst og skorpe, litt stål, hint av solbrent treverk (ref.Påske). Presis og litt sterk inngang, slank og kjølig med hint av likør, konsentrert. Lett kjernebitterhet, en del deilig lakris på tungespissen. Lang ettersmak (mørk steinfrukt og noe stål).

Fruktdrevne viner på Vectura-messen i mars. Bildekollasje: Silje L Meskestad

False Bay Chenin Blanc 2020
Sør-Afrika
Kr 139,90
Ikke-sert øko, men har Miljøsertifisert produksjonstatus hos VP (Old vines, wild fermentation).  Referanse-vin hva angår drue-typisitet! Glatt og deilig Chenin her, dufter gul steinfrukt, nype, og nesten elegant rålakris-preg.  Veldig aromatisk. Saftig og glatt, noms! Geir Salvesen har for øvrig også skrevet om disse vinene.

 

St. Antony Be(e) Organic Riesling (BiB)
Tyskland
Kr 499,90
Øko-sert. 100% Riesling. Fra vinmakeren St.Anony som også har noen knallgode viner på glassflaske. Sykt god BiB dette, fruktdreven og ikke helt tørr, men samtidig spenstig og energisk. Lett porøs munnfølelse. «Liv» her altså, himla bra! Lett sitrende syre. Dufter lett aprikos, lett tropisk. Herremin en overraskelse. Så minner jeg samtidig gjerne om artikkel-serien Påskekrim i Bib’en, som NVkF hadde i 2020, lenke her: https://nvkf.no/artikler/svin-pa-skogen-plast-i-vin-en-paskethriller-del-1/

 

St Antony Rotschiefer 2020
Tyskland
Kr 139,90
Øko-, Biodyn-sert. 100% Riesling. Jeg slår et slag for en ikke-GG her altså, for denne rimelige Rotschieferen var veldig fruktig og god. Dufter søte blomster og lett petro. Hvorfor spytter jeg dette? Litt restsødme der, derfor veldig sødmefull inngang, men balanseres av god syre og konsentrert frukt.

 

https://www.vinmonopolet.no/Land/S%C3%B8r-Afrika/Ken-Forrester-The-FMC-Chenin-Blanc-2020/p/7773401

Ikke-sert. 100% Chenin fra bushvines i Sør-Afrika. Eide selv men vingården er kjøpt opp nå. Dufter intenst av blomster og aprikos og honning. Superintens på smak! Lett botrytis-preget Chenin, meget fruktig og rik. Intens og en del honning i aromabildet, men god sterkhet der som rydder opp. Selve furia selv, om vi skal tro etiketten 😉Prøv til røstipotet med rømme, sikkert noms. Spontangjæra.

 

SALT-PREGA

Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Brut
Frankrike
Kr 399,90
Lett saltpreget Champagne. Ikke-sert. Drives øko, bruker ingen kjemikalier. 100% Chardonnay. Dufter modne epler, brioche/smør, og nøtter. Nydelig fylde! Energisk og sterk. Super syre-sødme balanse. Lett salt mineralitet, og veldig god konsentrasjon. Knall-Champagne, faktisk. Slafs! Håndplukka, 47 mndr på bunnfall. Nesten magisk.

 

Weing. Knewitz Chardonnay 2020
Tyskland
Kr 259,90
Ikke-sert. Driver øko. 8,5 gram syre. Brødrene Björn og Tomas lager fremragende vin. Knewitz har vært på Slafse-lista siden jeg smakte deres rødvin Spätburgunder for halvannet år siden. Hvitvinene Chardonnay og Riesling er begge deilige viner, fyldige og snertne, med nesten tindrende syre. Her, epler og smør i aromabildet, aprikos, hint av petro og flint. Saftig og fin fedme, har både salthet og fruktintensitet og knitrende syre. Lang utgang som tindrer lenge. Har også en musserende Chardonnay brut, vilt bra laget. Håndplukka, helklase, spontanfermentert. 12 mndr fat.

Salt-prega viner på Vectura-messen i mars. Bildekollasje: Silje L Meskestad

Niepoort Drink Me Nat Cool Tinto 2020
Portugal
Kr 179,00
Ikke-sert. Naturvins-prosjekt fra Niepoort, som vi ellers kjenner fra portvin. Denne er laget av vinmaker med hang til biodynamikk😉 Dufter mørke bær og hint av lakk, hint av anis og salt (unggutta på vinmessen flokket seg rundt denne). Kan nok drikkes fra kjøkkenglass! Lett naturvinspreg og gøy på smak, mørk og kjølig og fyldig, meget godt integrert tannin, hint av lakka treverk. Ferskt! Slafs. Spontangjæra, ingen tilsatser. Hurra!

Jérôme Galeyrand Alligotay 2019
Frankrike
Kr 329,90
Øko-sert. Under Biodyn-konvertering. 100% Aligotè fra Burgund. En drue med tykt skall som gir struktur og kropp. Minner litt om Chardonnay på duft, med sart preg av godt smør, hyllebær, og mye hvite blomster. Nerverik!- slank men tett, med lett saltpreg. Litt grape i midtprtiet. Hva skal man med Chardonnay når man kan drikke Aligotè? 😛 Denne skal jeg følge opp på neste messe. Også storebror «Les Clous» fra samme er überdigg. Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. (!)

 

Weing. Wöhrle Spätburgunder 2018
Tyskland
Kr 229,90
Øko-sert. 100% Spät. Glem fransk PN! Dufter rista brød, kirsebær, urter, hint av flint og sement. Så himla deilig, fortreffelig saltpreg, mørk og deilig fersk bærsaft. Energisk! Sterk og salt og nydelig. Sikkert ultimat til smørstekt hvit fisk. Knall-Spät. Håndplukka, spontan, 10 mndr på fat.

 

Ch. Kefraya Bretèches 2019
Libanon
Kr 164,90
Øko-sert (iflg importør). Blend med overvekt av Syrah og Tempranillo. En basis-vin fra Libanon! I et område det vinterstid faller snø. Dufter mørke søte bær, hint av lakk og urter. Fyldig og god vin, energisk og med lett saltpreg fra kalkstein. Lang ettersmak. Lett å gripe til fra nå! Familieeid vingård, og satte vinplanter allerede i 1951. Håndplukka, temp.regulert malolaktisk gjæring, 24 mndr på sement.

 

Alain Graillot & Thalvin Syrocco 2019
Marokko
Kr 189,90
Ikke-sert. Øko druer. 100% Syrah fra Marocco, med franskmann bak spakene. Dufter lune skogsbær, bjørnebær, oliven/salta frukt, og støtt krydder. Litt HaPå? Sødmefull og sterk inngang, en kraftpakke med avslepne tanniner, tett frukt, og deilig saltpreg. Hvor er nærmeste sanddyne i solnedgang? Laaang utgang. Håndplukka, spontangjæra i lukkede betongfat, 15 mndr på stål og trefat.

 

Under streken:

Ogier Artesis Côte du Rhone: Ikke-sert. Men vinmakeren er interessert i biodynamikk, så vi får se om det blir noe mer formelt der. Virker som alle vinmarker er under konvertering til økologisk. Har Ogier på radaren! Dufter kjøtt, smør, urter og hint av lakk. Sterk og ganske intens frukt, saftig. Lett å gripe til. Ikke-spontangjæra, men har ligget på sement. Karbonmaserasjon.

VonWinning Rosè Secco: ikke-sert. Driver øko. Denne er litt tuttifrutti, syns jeg, men snill og likandes.