Et festfat for dem som liker denne delikatessen. Litt sitrus øker syre og friskhet ytterligere. Foto: Geir Salvesen

Østersvin? Det er enkelt, det.

Del på Facebook

Chablis-viner blir jo laget på druer som er dyrket på jordsmonn fra forsteinede østers fra Juratiden. Exogyra virgula, som de heter. Noen små skapninger, på størrelse med en tommelfingernegl, ble til stein og av en eller annen grunn som vitenskapen ikke er helt enig om, gir sjø- og østersassosiasjoner til vinene derfra over 100 millioner år senere.
Men ikke alle Chablis’er er så mye sjø- og havpreget. Noen er for tynne og utvannede til at man kjenner noe som helst, andre har litt syre, litt grønne epler og er intetsigende. Men noen er virkelig der de skal være.

Det gjelder f. eks Jean Marc Brocard Chablis Sainte Claire 2015. Vanligvis ville man ha sagt at 14-årgangen er bedre til å få frem de nakne terroiraromaene i Chablis, men Sainte Claire 2015 gir

jernet på alle bauger og kanter. Det er virkelig sjø og jod og salt man kjenner i den. Det er altså dette spillet mellom vinen og maten vi vil ha frem her. Det må ikke være for mye sukker i vinen, ikke for mye krydder og i hvert fall ingen eksotiske elementer. Da blir det kræsj.

 

Til østers ville jeg ikke ha brydd meg med en Grand Cru som ofte er fatpreget og krydret. En Chablis Villages eller en Premier Cru er bedre valg. Noen sverger til Champagne til østers. Det er en smakssak. Selv synes jeg boblene virker forstyrrende i forhold til nettopp det salte havet i østersen. Men Muscadet fra Loire er et annet kjekt valg. Og skal det være en annen rimelig vin, funker en Verdejo fra Rueda i Spania også bra. ​

HER ER TRE GODE VARIANTER:

571701 Brocard Chablis Sainte Claire 2015, Bourgogne, Frankrike.
Kr 209,90, Karakter: 6, Poeng: 87
Grønn, eplefrisk på duft, hint av stein og røyk, i smaken miks av lime, epler og sjømineralitet. Veldig god lengde. Støttende fylde i midten. 2015-årgangen er åpen og moden og kan brukes til fisk, skalldyr. Basisutvalg.

7434701 Le Fief Seigneur Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2015, Loire, Frankrike.
Kr 149,80. Karakter: 6, Poeng: 86
Har det lille ekstra, mineraler, røyk, krydder, eple og nøtter. Mineralsk i finish. Chablis-erstatter. Basisutvalg.

1242001 Marqués de Cáceres Verdejo 2016, Rueda, Spania. 
Kr 112,90. Karakter: 6, Poeng: 83
Flott miks mellom sjøfrisk, sitronaktig duft og smak, litt urter, elementer av mineraler pakket inn i en godt moden årgang med mer munnvekt og fylde enn det som ofte er vanlig. All round sommervin til alt fra reker og som hyggevin på terrassen. Siden prisen er så lav, kan man også bruke den i større selskaper hvor prisen spiller en rolle. Basisutvalg.