Alsace er full av små, pittoreske landsbyer i et hav av bølgende vinmarker. Foto: Geir Salvesen

Ostertag lager toppviner fra Alsace

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hva er det første landet som faller deg inn når du hører druenavnet Riesling? Tyskland? Trolig. Østerrike? Det også. Men Frankrike lurer også bakom med noen skikkelige goddråper. Fra Weinbach, f.eks.

 

Alltid litt interessant å filosofere over de store forskjellene på et lite og ganske snevert saksområde: Riesling i Europa. Grunnen til at Tyskland muligens popper opp øverst i hjernebarken hos de fleste, har trolig noe å gjøre med at Riesling er nr 1-drue i Tyskland. I Østerrike har den konkurranse av Grüner Veltliner om å være mest kjent. Mens i Frankrike har den 5-10 andre druer foran seg i hierarkiet.

Grovt sett vil jeg dele de tre landenes Rieslingstiler opp slik:

  • Tyskland: Beliggenhet langt mot nord, druene har av og til problemer med å bli modne nok (mindre problemer de siste årene), høy syre og rene, pure og lavalkoholiske (relativt sett) viner som ofte har streif av tropiske aromaer. I Mosel er det ofte en kamp mellom syre og restsødme. Det er mye restsukker i tysk vin.
  • Frankrike/Alsace: Generelt svært god modning av druene, varme vekstforhold bakenfor Vosges-fjellene, høyere alkohol, mer fedme. Mange lager også veldig rene og pure vinstiler, ofte med nordlige aromaelementer som epler, plommer, pærer.
  • Østerrike: Ligger et sted midtveis mellom de to landstilene. Men aromamessig kanskje noe nærmere Alsace og Frankrike.

 

Skyv i smaken

Alsace, som er det eneste Rieslingdyrkende området i Frankrike, har to hovedutfordringer. 1. Overproduksjon og utvannede viner. Det er mye kjedelig Alsacevin. 2. Kundene vet ikke om man får en helt tørr eller halvtørr eller til og med halvsøt vin.

Så er det også et spørsmål om hva som er en tørr vin. Høy syre og lav alkohol fordrer ofte litt avrundende restsukker for å balansere totalsmaken.

Dagens vinprodusent, Ostertag, ligger alltid på den tørre siden med sine flotte Rieslinger. Bakom er Andre Ostertag, som er en av forgrunnsfigurene for biodynamisk druedyrking i dette området. Vinstilene er alltid pure, og Rieslingene har ofte et ganske så intenst eplegen i seg.

 

Alsace er full av små, pittoreske landsbyer i et hav av bølgende vinmarker. Foto: Geir Salvesen

 

3203701 Ostertag Riesling Cuvee d’Epfig 2016
Alsace, Frankrike
Kr 232,-
Karakter: 6
89 poeng
Bestillingsutvalget

2016 var en vanskelig årgang med nokså utvannede vinstiler rundt om, men Ostertag klarer seg alltid bra selv i utfordrende tider. Dette er en virkelig lekker, krisp og pur Riesling med streif av grønne epler og grønne plommer i smaken. 5 g restsukker er nødvendig for balansen i denne raffinerte vinen. Brukes til skalldyr, til og med reker. Men vinen fremstår som helt tørr.