Kraftplugg fra Down Under. Peter Lehmann Shiraz. Foto: Geir Salvesen

Plenty solkraft i denne Barossa-vinen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

I Norge er det mindre fokus på oversjøisk vin, spesielt fra Australia. Men vil du ha kraftfulle rødviner med garantert solmodne druer uten å betale en formue, er det mye å velge mellom herfra. Lehmann, for eksempel.

 

Ukens vin: Peter Lehmann Barossa Shiraz 2014

 

Alle land har sine kvalitetshierarkier. I Bordeaux har man toppslottene i 1. er Grand Cru Classé. I Italia er det dyre saker i Piemonte og Toscana. I Australia troner Penfolds på pristoppen med sin Grange. Men i feltet under, er det flere eminente produsenter. Henschke Hill of Grace, Yalumba Signature Series Shiraz. Og Peter Lehmann Stonewell Shiraz.

Den fargerike og karaktersterke Peter Lehmann slo seg opp på en litt spesiell måte. På 1970-tallet sa eierne av Saltram der han jobbet på den tiden, at han i en årgang måtte kjøpe mye mindre druer av dyrkerne. Det var stort overskudd av druer. Lehmann nektet å gjøre det for han hadde gitt sine løfter om innkjøp allerede. Etter mye om og men fikk Lehmann lov til å sette opp et eget selskap utenom Saltram for å håndtere alle druene som han hadde lovet å kjøpe. Til sist sa Lehmann opp jobben på Saltram og bestemte seg for å bare produsere i eget selskap. Peter Lehmann Wines, som var et faktum fra 1982.

 

Kraftplugg fra Down Under. Peter Lehmann Shiraz. Foto: Geir Salvesen

Etter diverse kapitalutvidelser, fremsto Lehmann som et sterkt selskap, men i Australia er det få overlevende familiedrevne selskaper av noen størrelse ( Yalumba er ett av unntakene) og nå er selskapet kjøpt av Casella Family Brands. Peter selv døde i 2013.

Kraftplugg fra Down Under. Peter Lehmann Shiraz. Foto: Geir Salvesen

Jeg traff ham flere ganger gjennom årene på eiendommen i Barossa. Første gang var i 1995, siste gang i 2010 da jeg spiste middag med ham og konen Margaret i huset hans på eiendommen. Poenget med denne smule forklaringen om selskapets opphav er at for å overleve uti dette området i vanskelige tider, måtte man være både tøff, egenrådig, karaktersterk – men også solidarisk. Et håndtrykk er det samme som en kontrakt. Altså gamlemåten å gjøre det på. Alt det som er i ferd med å gå bort i en verden hvor alt blir kontraktsjus og dermed også mer firkantet.

 

Barossa mer konservativt

Barossa Valley, 60-70 kilometer nord for Adelaide, var stedet hvor tyske immigranter slo seg til på 1800-tallet. Det kan forklare at det er lommer av Riesling i dette området, og mye mer Riesling litt lenger nord i Clare Valley. Men Barossa er blitt berømt på grunn av Shiraz-druene, som her oppnår den største konsentrasjonen – og kanskje også den varmeste fruktstilen i hele Australia. Området har holdt på denne stilen også i omskiftelige tider hvor man ser at nyere vinområder som McLaren-Vale og deler av Adelaide Hills greier å pakke noe mer frisk frukt inn i sine Shiraz-varianter. I tillegg har Hunter Valley og Margaret River sine egne litt mer pepperkrydrede varianter.

Kraftplugg fra Down Under. Peter Lehmann Shiraz. Foto: Geir Salvesen

Et særtrekk ved Barossastilen er eucalyptusduften i vinene. De eteriske oljene i disse mektige trærne som fordamper under varme greier på et vis å trenge inn i druene og gi dem denne søte, krydrede og tiltalende duften og smaken, som om det skulle være en luftveismedisin.

Ukens vin er ikke Stonewell Shiraz, som er en utmerket, konsentrert vin. Men den rimeligere varianten.

 

Kraftplugg fra Down Under. Peter Lehmann Shiraz. Foto: Geir Salvesen

 

3175501 Peter Lehmann Barossa Shiraz 2014
Southern Australia, Australia
Kr 179,-
Karakter: 5, 85 poeng.

Mørke bær, krydder, lær, lakris og eucalyptus på duft, i smaken er det plommer og varme, mørke bær som dominerer. Elementer av rått kjøtt også. Pent oppstrammende krydder, men dette er fremfor alt en generøs og varm rødvin etter gammelt, godt merke. Drikkes til: Gryteretter, storfe, lam.